EKOLOŠKI OSVIJEŠTEN

McLaren predstavio Arturu, hibridni superautomobil koji se može voziti gradom samo na struju

Stotku hvata za 3 sekunde, a maksimalna brzina je elektronički ograničena na 330 km/h

Britanska tvrtka McLaren poznata po proizvodnji superautomobila lansirala je prvi pravi hibridni superautomobil s maksimalnom brzinom od 330 km/h McLaren Arturu. Artura je ultralaki dvosjed i prvi serijski plug-in hibrid iz McLarena. Prethodni plug-in iz McLarena bi je P1 koji je proizveden samo u ograničenim brojevima.

image
Foto: McLaren

Artura, dizajnirana i za cestovnu upotrebu ali i za stazu, povezuje na jednom mjestu odlične performanse i mogućnost vožnje s nultom emisijom štetnih plinova. Artura se proizvodi u McLarenovoj tvornici u Wokingu i prvi je automobil koji koristi šasiju napravljenu od ultralakih karbonskih dijelova.

image
Foto: McLaren

Kombinacija električnog motora s 95 konjskih snaga i benzinskog motora 3-litrenog twin-turbo V6 motora od 585 konjskih snaga daje ukupno 680 konjskih snaga, a za prijenos je zaslužan 8-stupanjski SSG mjenjač. Stotku hvata za 3 sekunde, a maksimalna brzina je elektronički ograničena na 330 km/h, dok 200 km/h postiže za 8,3 sekunde, a 300 km/h za 21,5 sekundu. Kapacitet baterije je 7,4 kWh s dosegom od samo 30 kilometara, a vrijeme punjenja dugih 2,5 sata.

image
Foto: McLaren

Kapacitet benzinskog spremnika je 72 litre što bi Arturi trebalo dati puno veći doseg. Masa automobila je zavidnih 1395 kilograma, a CO2 emisija niskih 129 g/km. Iz McLarena su dodali da je predstavljanje Arture jedan od ključnih trenutaka u povijesti tvrtke jer nagovještava kako će izgledati budućnost, a ako je suditi prema Arturi gledamo u sve zeleniju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:35