PREDOMISLILI SE?

McLaren se dugo odupirao SUV-ovima, no sada izgleda da se sprema nešto ozbiljno

McLaren sada vodi novi šef Michael Leiters koji je bio i šef razvoja Cayennea, a nedavno i Ferrarijevog novog SUV-a

McLaren Artura, ilustracija

 McLaren

McLaren se dugo opirao ideji da bi mogli napraviti svoj SUV, no s obzirom na to da su svoje SUV-ove već napravili (Lamborghini, Bentley, Aston Martin) ili završavaju (Ferrari) praktično svi konkurenti i u britanskoj tvornici superautomobila su se naglo predomislili. Tome je doprinijela i činjenica da McLaren sada vodi novi šef Michael Leiters, koji je na čelu tvrtke od 1. srpnja ove godine.

On je idealan čovjek za “izlet” u SUV segment jer je svojedobno vodio razvoj Porschea Cayennea, a nedavno je bio i šef iza Ferrarijevog projekta Purosangue SUV-a. Prilično je znakovito da je sada preuzeo i McLaren.

-Razvio sam Ferrarijev SUV, razvio sam Porscheov SUV i ja volim SUV-ove. No mi (McLaren) to nećemo napraviti samo iz tog razloga. Ipak, SUV-ovi su važan segment tržišta koji i dalje raste, izjavio je Leiters nedavno za Autocar.

Novi šef McLarena nije htio potvrditi da se radi na razvoju automobila, već da se o tome još uvijek raspravlja, no gdje ima dima ima i vatre.

Leiters smatra da se neki modeli u sadašnjoj ponudi McLarena preklapaju, no da bi SUV bio u jedinstvenoj poziciji te da bi McLaren njime mogao privući i kupce drugih marki. Šef McLarena je također potvrdio da je tvrtka zainteresirana pronaći partnera za buduće modele, no nije htio komentirati glasine o suradnji s BMW-om i Audijem.

- U takvom partnerstvu uvijek postoje dvije strane. Jedna je tehnološka, a druga financijska. Ako pomirimo te dvije strane jasno je da bi to bilo najbolje partnerstvo. Partner mora biti pravi. Moramo zadržati naš genetski kod, nismo zainteresirani za partere koji bi nam gurali samo svoju tehnologiju. Dakle tražimo pravog partnera, ne samo partnera, zaključio je Leiters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:13