VELIKA AKCIJA

Mega zapljena: Pronađeno više od tisuću ukadenih katalizatora, uhićeno više od 50 osoba

U operaciji su snage udružile Britanska prometna policija zajedno sa Jedinicom za otpadni kriminal
Plemeniti metali u katalizatorima čine ih vrijednima lopovima
 Inside Croydon

Kao što naslov sugerira, zajednička britanska policijska operacija za suzbijanje krađe katalizatora rezultirala je pronalaskom više od tisuću ukradenih katalizatora, pri čemu je uhićeno preko 50 ljudi. U operaciji su snage udružile Britanska prometna policija zajedno s "Jedinicom za otpadni kriminal".

Britanska prometna policija koordinirala je cijelu operaciju, dok ju je Jedinica za otpadni kriminal provodila u obliku obavještajnih posjeta mjestima, forenzičkog obilježavanja i edukativnih događaja.

Između 19. i 23. travnja, policijski službenici dvije jedinice posjetili su ukupno 926 mjesta, poput pogona za preradu katalizatora, trgovce otpadnih metala, demontažere vozila i kupce katalizatora.

Pri tome, 'uhićeno je 56 osoba, zaustavljeno 664 voila, pronađeno 1037 ukradenih katalizatora i 297 drugih ukradenih predmeta, te utvrđeno ukupno 224 kaznena djela', prenosi Motoring Research. Tijekom operacije, policijske snage su također održale edukativne demonstracije kako bi pomogli vozačima da zaštite svoje automobile, pri čemu je označeno više od 1.610 katalizatora od strane policije.

Katalitički pretvornici su uređaji koji se koriste za smanjivanje toksičnosti ispušnih plinova motora s unutarnjim izgaranjem. Uređaj osigurava uvjete za kemijske reakcije kojima se toksični nusprodukti izgaranja prevode u manje toksične stvari, koristeći skupe plemenite metale poput platine, paladija i rodija – zbog čega su meta kriminalaca.

'Pozitivni rezultati ovog tjedna svjedoče o tome zašto je vitalno udružiti snage da dijelimo informacije i specijalno znanje kako bismo se borili protiv onih koji djeluju u ovom području kriminala. Zauzimajući pristup više agencija, maksimiziramo našu sposobnost identificiranja onih koji su uključeni u krađu katalizatora, otežavajući im prodaju ukradenog metala i dobit od njihovih kriminalnih aktivnosti', izjavio je Charlie Doyle iz Vijeća šefova nacionalne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:40