REZANJE TROŠKOVA

MERCEDES SE VEĆ DOGODINE POVLAČI IZ FORMULE 1? Donosimo glavne razloge i moguće scenarije koji bi mogli snažno protresti 'najveći cirkus na svijetu'

 
 F1.com

U Mercedesu trenutno razmatraju dobre i loše strane zatvaranja svog F1 programa! Da, dobro ste pročitali, prema novim izvorima koje prenosi Autocar, krovna kompanija Daimler uskoro će odlučiti treba li Mercedesov tim ostati u Formuli 1. To će raspraviti na sljedećem sastanku članova Uprave, a odluku sigurno neće biti lagano donijeti.

Pitate se zašto Mercedes-AMG Petronas, tim koji je od 2014. godine do danas osvojio sve konstruktorske naslove, kao i naslove prvaka u kategoriji vozača, razmišlja o povlačenju? Kako to gotovo uvijek bude – razlog su financije!

Iako su ugled i nagrade uvijek dobrodošli, u pozadini su ogromni financijski izdatci. S druge strane, Daimler se trenutno suočava sa značajnim padom profita sa 11,1 na 5,6 milijardi eura (gotovo 50 posto), što prenosi Reuters.

Uz to, sada je došao red na ogromne investicije po pitanju elektro mobilnosti, odnosno ulaganja u električne automobile.

Daimler AG

„Moramo rezati troškove”, zaključio je izvršni direktor Daimlera Ola Kallenius. Jasno, kada sve ovo uzmemo u obzir, potencijalno povlačenje iz Formule 1 više i nije toliko nerealno.

Uz to, 2021. sezone u Formuli 1 će se početi primjenjivati nova pravila, a timovi će morati potrošiti prava bogatstva za prilagodbu.

Iako su pravila, ironično, postavljena kako bi se utrkivanje napravilo „pristupačnijim” u financijskom smislu (postavljeni su budžeti), čini se kako će timovi ipak morati napraviti brojne promjene koje sa sobom donose velike novčane izdatke.

Daimler AG

Dakle, odlazak Mercedesa je itekako realna opcija. Ipak, Autocar navodi kako bi u slučaju odlaska Mercedes i dalje motorima opskrbljivao druge timove. Da stvar bude zanimljivija, pojavile su se glasine kako je Toto Wolff, šef tima, spreman na preuzimanje!

Naime, on je već sada vlasnik 30 posto tima, a prema ovim navodima već je u pregovorima sa Lawrenceom Strollom, kanadskim milijarderom koji bi mu trebao pomoći u preuzimanju tima. Stroll inače planira kupiti veliki udio u Aston Martinu. A u priču bi se trebao uplesti i Geely koji posjeduje 9,69 posto udjela u Daimleru.

Kada bi ova varijanta „prošla”, Wolff i Stroll bi kontrolirali Mercedes-AMG Petronas tim i Aston Martin, pa mnogi nagađaju da bi u tom slučaju mogli zajedno osnovati novi tim koji bi dijelio svu tehnologiju.

Što će se dogoditi s Hamiltonom u slučaju da u Mercedesu stvarno odustanu od natjecanja iduće godine? Na službenim stranicama Formule 1(!) spominje se mogući transfer u Ferrari koji bi tako mogao napokon doći do trofeja koji čekaju još od 2008. godine.

Iako još nema službenih potvrda oko ovih nagađanja, više stvari trebalo bi biti poznato nakon što se u veljači održi sastanak Uprave. Što vi mislite – je li isplativo ostati u Formuli 1 i tako si graditi imidž, ili je riječ o pretjeranim troškovima koji bi mogli biti investirani u razvoj cestovnih modela i tehnologije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41