PROIZVOĐAČI UGROŽENI

Mercedes u Rusiji ima 15 milijardi kuna vrijednu imovinu. Nacionalizacijom bi ostali bez ičega

Predsjednik Norilsk Nickela upozorava kako bi nacionalizacija imovine zapadnih kompanija mogla vratiti zemlju 100 godina unatrag

Mercedesova tvornica Espiovo, Rusija

 Profimedia

Mercedes-Benz je u svom godišnjem izvješću otkrio da ima 2 milijarde eura (15 milijardi kuna) u imovini koja bi mogla biti ugrožena ako ruska vladajuća stranka krene naprijed s prijedlogom za nacionalizaciju proizvodnih pogona u vlasništvu stranih tvrtki koje pauziraju proizvodnje tijekom invazije zemlje na Ukrajinu.

Tvrtka upozorava da je rat u Ukrajini izazvao brojne rizike koji se kreću od prekida dijelova i opskrbe energijom do kibernetičkih napada, prenosi Reuters. U njemu se navodi da bi se rizici mogli pogoršati "potencijalnom eksproprijacijom imovine ruskih podružnica".

image

Dieter Zetsche, Vladimir Putin i Peter Altmaier

Profimedia

Mercedesovi komentari uslijedili su nakon prijedloga kojem je visoki član Jedinstvene Rusije, vladajuće stranke u zemlji, zaprijetio da će nacionalizirati proizvodne pogone "tvrtki koje najavljuju svoj izlazak i zatvaranje proizvodnje u Rusiji", tijekom napada u Ukrajini.

Iako je Mercedes daleko od jedinog njemačkog proizvođača koji je pauzirao proizvodnju u tvornicama koje posluje u Rusiji, njegova tvornica u Esipovu (blizu Moskve) otvorena je 2019. i prva je tvornica kojom upravlja strani proizvođač koja je postojala godinama. Proizvođač automobila rekao je da njegove ruske jedinice imaju obveze prema bankama u iznosu od približno milijardu eura (7,57 milijardi kuna), za koje je izdao globalno jamstvo.

image

Mercedesova tvornica Espiovo, Rusija

Profimedia

Ruski milijarder i predsjednik metalurškog diva Norilsk Nickel, Vladimir Potanin, upozorio je Kremlj kako bi nacionalizacija imovine zapadnih kompanija mogla vratiti zemlju više od 100 godina unatrag. "Prvo, vratilo bi nas sto godina unatrag, u 1917., a posljedice takvog koraka - globalno nepovjerenje u Rusiju od strane investitora bi doživljavali desetljećima", rekao je Potanin.

“Drugo, odluka mnogih tvrtki da obustave poslovanje u Rusiji je, rekao bih, pomalo emocionalne prirode i možda je donesena kao rezultat neviđenog pritiska javnog mnijenja u inozemstvu na njih", dodao je 61-godišnjak. "Ne bismo trebali pokušavati 'zalupiti vrata', nego nastojati očuvati gospodarski položaj Rusije na onim tržištima koja smo toliko dugo kultivirali".

image

Mercedesova tvornica Espiovo, Rusija

Profimedia

Rusija je ovog tjedna odlučila zabraniti izvoz određenih proizvoda (uključujući vozila) u nacije za koje kaže da su "počinile neprijateljske radnje" protiv nje. Taj potez brzo je doveo do daljnjeg obustavljanja poslovanja u zemlji od strane Stellantisa i Hyundaija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25