NOVI SMJER RAZVOJA

Mercedes umirovljuje ručni mjenjač i drastično smanjuje broj dizelaša u ponudi?

Razlog je očekivano smanjenje troškova koje je nužno zbog sve većeg ulaganja u električne pogone i modele
Mercedes A-klasa
 Mercedes

Mercedes je jedan od proizvođača koji kupcima nudi niz opcija i modela. A-klasa Sedan, CLA Coupe, CLA Shooting Brake, A-klasa kompakt - sve su to primjerice varijacije koje se u ovoj klasi nude kupcima. Tu su zatim i različite opcije motorizacije - od benzinaca do dizelaša, sa opcijom ručnog ili opcijom automatskog mjenjača. I dok je mnoštvo opcija odlična vijest za kupce, to ujedno znači i veće troškove za proizvođača. Kada tome pridodamo trenutnu situaciju u auto industriji u kojoj se od proizvođača očekuju milijarde uloga u elektrifikaciju game, jasno je kako ponekad takvo što nije održivo. Odnosno, paralelno sa velikim investiranjem treba raditi i određene uštede, a u Mercedesu su odlučili kako će prvi na listi "za mirovinu" biti ručni mjenjači. Kako prenosi portal Motor1, Marcus Schaeffer iz odjela razvoja u Mercedesu izjavio je kako će Mercedes "eliminirati" ručne mjenjače. I dok to neće puno promijeniti stvari kod velikih limuzina i SUV modela koji su se ionako nudili samo sa automatskim mjenjačima, kupci manjih modela ipak će ostati "zakinuti" za taj izbor...

Sljedeći korak je također i drastično smanjenje ponude klasičnih motora. "Investicije u klasične motore će brzo pasti" - izjavio je Schaeffer, a sve to kao dio većeg plana da se broj motora s unutarnjim izgaranjem smanji za 70 posto do kraja desetljeća. Jasno je kako će vjerojatno "nastradati" prije svega klasični dizelaši, a sve s ciljem razvoja elektrificiranih modela. Uz to, dizelaši su već neko vrijeme na "udaru" strogih propisa u različitim gradovima, pa daljnji razvoj dugoročno nema smisla.

Uz to, moguće je da ćemo vidjeti i redukcije po pitanju ponuđenih modela. Zasad se zna da S-klasa Coupe i kabrio neće doživjeti premijeru, a moguće je da će se listi pridružiti još modela. S druge strane, očekuje se ofenziva potpuno električnih ili elektrificiranih modela.

Krajnji cilj je smanjiti fiksne troškove za 20 posto do sredine ovog desetljeća, prenosi Motor1...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:48