PREMIJERA

Mercedes za manje od 20.000 eura: novi Citan s benzincima, dizelašima, ali i na struju

Krajem iduće godine uz bok modelima eVito i eSprinter stiže eCitan s dosegom od 285 kilometara
 Daimler AG

Mercedes je upravo predstavio novu generaciju modela Citan u kombi i putničkoj varijanti. Blizanac Renaulta Kangoo unaprijeđen je vizualno i tehnološki, a važan adut biti će i potpuno električna izvedba eCitan. Ovo je ujedno i posljednji model komercijalnog programa Mercedesa opremljen dizelskim i benzinskim motorima.

image
Daimler AG

Novi Citan ima tipičan DNK njemačke marke i dizajn usklađen s modelima iz game osobnih vozila. Lice sada nudi moderniju prednju rešetku, drugačiji oblik svjetla i odbojnik dok je kabina nakrcana gotovo svim raspoloživim multimedijskim i sigurnosnim arsenalom njemačke marke.

image
Daimler AG

Putnicima će tako na raspolaganju biti inovativni MBUX sustav (Mercedes-Benz User Experience) kojim se pojednostavljuje rukovanje 7-inčnim dodirnim zaslonom i ulazi u multimedijsko carstvo, u seriji stiže sedam zračnih jastuka, a tu su i sustavi pomoći do sad rezervirani za osobna vozila. Primjerice, iz C-klase posuđen je Active Lane Keeping Assist koji radi intervencije s upravljačem, a vozaču će pomagati i aktivni sustavi pomoći na uzbrdici, pri bočnom vjetru, pri kočenju itd...

image
Daimler AG

Ponuda motora uključuje tri poznata četverocilindrična dizelska i dva benzinska rješenja u rasponu snage od 75 do 131 KS. Svi motori usklađeni su sa Euro 6D normom, dolaze sa Start&Stop sustavom i u kombinaciji sa 6-brzinskim ručnim ili 7-brzinskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

image
Daimler AG

Električna izvedba eCitan u prodaju kreće krajem iduće godine i prema tvorničkim podacima ima doseg od 285 kilometara. Konkretni detalji o pogonu nisu otkriveni, no Nijemci ističu da će se baterija od 10 do 80 posto moći napuniti za 40 minuta.

image
Daimler AG

Narudžbe za novi Citan Mercedes počinje primati krajem rujna dok se prve isporuke očekuju krajem listopada. Cijene baznih verzija kreću ispod 20.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 13:30