Zanatski posso

Mislite da su autolakireri spori? Bugattijevi za lakiranje jednog auta potroše do 700 radnih sati

Bugattijevim majstorima potrebno je 200 sati rada prije nego što prva boja uopće dotakne Chiron

Bugatti Chiron lakiranje

 Bugatti

Moderna auto industrija opsjednuta je brzinom produkcije. Izbacivanje što je moguće više proizvoda dnevno je pravilo, osim ako ne radite u tvrtki koja se zove Bugatti.

Kako bi stvorio gotovo savršene završne slojeve boje na svojim vrlo skupim hiperautomobilima, proizvođač automobila troši između 600-700 sati po vozilu kako bi ga lakirao i ispunio želje svojih zahtjevnih kupaca.

image

Bugatti Chiron lakiranje

Bugatti

“Lakiranje hipersportskog automobila Bugatti ne zahtijeva samo nevjerojatnu stručnost, već i predanost i ambiciju da se uvijek zadovolje visoki standardi kvalitete marke, tjedan za tjednom, automobil za automobilom”, kaže Simon Vetterling, stručnjak za karoseriju i bojanje Bugattija.

image

Bugatti Chiron lakiranje

Bugatti

Prije nego što se postavi prvi sloj temeljnog premaza, Bugattijevi stručnjaci provjeravaju ima li na svakoj plohi ikakvih nesavršenosti. Nema smisla pokušavati postići savršenu završnicu boje ako vaše platno ima manjkavosti, stoga stručnjaci provjeravaju ima li sitnih rupa i mrlja prije nego što uopće počnu koristiti pištolj za bojanje.

image

Bugatti Chiron lakiranje

Bugatti

Nakon što završna obrada panela karoserije bude besprijekorna, majstori postavljaju početni sloj temeljnog premaza, koji se zatim brusi do savršene glatkoće, kako bi se spriječilo stvaranje čak i neprimjetnih valova, neravnina ili udubljenja.

Samo to traje 100 sati, a bit će potrebno još 100 prije nego što se dođe red na prvi sloj. Prije toga, lakireri nanose prozirni premaz i bruse ga, a zatim ponovno prozirni premaz koji se opet brusi, kako bi konačnoj boji dali dubinu i bogatstvo.

image

Bugatti Chiron

Bugatti

Nakon što su boje nanesene, svaka ploha se pregledava i provjeravaju se odstupanja. Ako je ploča čak i za nijansu tamnija od ostalih, vraća se u atelje na ponovno lakiranje. Bugatti kaže da je osiguravanje da boja ostane dosljedna na različitim pločama veliki izazov jer ponekad farbaju preko metala, a ponekad preko karbonskih vlakana.

image

Bugatti Chiron

Bugatti

Međutim, čak ni tada proces nije završen. Nakon što je boja u skladu sa standardima proizvođača automobila, prolazi kroz četiri dana poliranja. Zatim se ispituje u Bugattijevom svjetlosnom tunelu deset sati kako bi se provjerile ima li najmanjih mrlja.

To se zove posvećenost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 16:07