MAČAK U VREĆI

Mislite da su rabljeni auti iz Njemačke najbolja kupnja? ‘Varate se, ovaj detalj pokušat će vam sakriti‘

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje

Rabljeni automobili (ilustracija)

 Darko Tomas/CROPIX

Njemačka je s godinama postala popularno mjesto za kupnju rabljenih automobila. Vozila iz te zemlje posebno su poželjna u istočnoj Europi, gdje je uvriježeno mišljenje da automobili sa Zapada nemaju nedostataka ili skrivenih oštećenja.

Prema njemačkoj Saveznoj upravi za prijevoz motornih vozila (Kraftfahrt-Bundesamt), svake se godine oko dva milijuna njemačkih rabljenih automobila ponovno registrira u drugim zemljama. U nekim zemljama, udio uvezenih rabljenih automobila iz Njemačke prelazi i gotovo polovicu od ukupne brojke.

Međutim, na njemačkom tržištu rabljenih automobila postoji čudan paradoks: neka vozila uopće nisu vožena na njemačkim cestama!

Najpopularniji oglasnici u Njemačkoj imaju milijune vozila, tako da je asortiman automobila za prodaju veći nego bilo gdje drugdje na kontinentu. Međutim, neka vozila u tim oglasima mogu biti iz drugih zemalja - navodi Slobodna Dalmacija.

Podaci carVerticala sugeriraju da 4,3 % automobila za prodaju u Njemačkoj možda nikada nije vidjelo ceste Berlina, Münchena ili Hamburga jer su došli iz drugih zemalja.

Vodeće zemlje u kojima su rabljeni automobili prvi puta registrirani prije uvoza u Njemačku su Italija (16,6 %), Francuska (12,7 %), SAD (10,6 %), Belgija (9,1 %) i Rumunjska (5,1 %).

image

Rabljeni automobili, ilustracija

Profimedia

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavatelj skriva zemlju podrijetla automobila, vozilo možda i nije u najboljem stanju.

Nekvalitetni popravci, velika kilometraža i skrivena oštećenja česti su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju prikriti prošlost vozila i prodati ga negdje drugdje.

Budući da države često ne razmjenjuju podatke o povijesti automobila, praćenje prijevara povezanih s prekograničnim transakcijama može biti teško.

Prema Matasu Buzelisu, stručnjaku carVerticala, nedostatak novih automobila utječe na ograničen izbor kvalitetnih automobila na tržištu rabljenih vozila. Zbog toga neki prodavači pokušavaju prodati svoja vozila oglašavajući ih u Njemačkoj, jer je tamo veća publika.

Ako netko ne može prodati svoj automobil u Češkoj ili Rumunjskoj, može to pokušati učiniti negdje drugdje.

Popularan je mit da vozači u Njemačkoj kupuju novije, bolje opremljene i skuplje automobile, te istovremeno strogo slijede preporuke proizvođača za održavanje.

U stvarnosti, ovi klišeji mogu navesti ljude da kupuju bez pregleda izvješća o povijesti ili savjetovanja s kvalificiranim mehaničarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 06:07