KORISNA SITNICA

Mladi vozači ne znaju čemu služi tajanstveni gumb na retrovizoru. Znate li vi?

Klasična polugica na retrovizoru polako nestaje iz ponude, ali većina novih automobila opremljena je modernijom funkcijom
 Toyota Canada Youtube/screenshot

U moru korisnih i potpuno beskorisnih sitnica u automobilu, mladi vozači često ne znaju svrhu pomagala koja im mogu olakšati boravak u automobilu.

Jedna od korisnih sitnica je i ‘tajanstveni‘ gumb smješten na unutarnjem retrovizoru kojim se automatski regulira svjetlost farova iza vašeg vozila.

Pritiskom na gumb, aktivira se elektronski sustav koji detektira svjetlost ispred i iza automobila, a ako sustav procijeni da je potrebno, automatski će zatamniti vaš retrovizor kako vas farovi automobila iza vas ne bi zaslijepili.

image
Toyota Canada Youtube/screenshot

Neki automobili imaju dva gumba - za uključivanje i isključivanje, a ako ostavite uključeno, svaki put kada se vozilo pokrene, aktivirat će se funkcija automatskog zatamnjivanja.

Umjesto tog gumba, pojedini automobili imaju polugicu na retrovizoru kojom se također može regulirati količina svjetla.

image
Profimedia

Poluga ima dvije pozicije - u prvoj situaciju iza svog automobila vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo refleksiju u staklu, koje reflektira samo 4 posto svjetlosti.

Kod modernih automobila sve više se koristi unutarnji retrovizor s funkcijom automatskog zatamnjivanja dok polugica polako nestaje iz ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:56