MOBITELI VS GARMIN

Mogu li se mobilni telefoni nositi s dokazanim uređajima za navigaciju poput Garmina?

Osim što vam omogućuju telefoniranje, snimanje fotografija i videa, slanje i primanje e-maila, surfanje internetom... spomenuti telefoni trebali bi vas, dakle, i precizno voditi do željenog odredišta

Vodeći hrvatski mobilni operater T-Mobile predstavio je 6. listopada prve mobilne telefone s instaliranim vlastitim navigacijskim softwareom T-Wisepilot GPS. Zasad je u ponudi sedam telefona (dva Samsunga, tri Sony Ericssona te po jedan BlackBerry i HTC). Osim što vam omogućuju telefoniranje, snimanje fotografija i videa, slanje i primanje e-maila, surfanje internetom… spomenuti telefoni trebali bi vas, dakle, i precizno voditi do željenog odredišta. Drugim rječima, trebali bi vam uštedjeti novac potreban za kupnju posebnog uređaja za navigaciju i pripadajuće karte , što u najpovoljnijem slučaju iznosi oko 1000 kuna. Mogu li se, međutim, mobilni telefoni nositi s dokazanim uređajima za navigaciju poput Garmina, Mia i TomToma?

Odgovor smo potražili usporedivši dva mobilna telefona iz ponude – Samsung i9000 i Sony Ericsson Xperia X10 - sa trenutno najtraženijim uređajem za navigaciju na našem tržištu – Garminom 3790T. Da dojam bude potpun, pridružili smo im i jedan mobilni telefon s tvornički ugrađenom navigacijom i kartama – novu Nokiju C6. Testiranje smo povjerili našem proslavljenom putopiscu Borisu Veličanu, kojeg smo našim novim maratoncem Nissanom Qashqai poslali u jednodnevnu avanturu po Hrvatskoj.

Prije nego li je krenuo, međutim, detaljno smo proučili sva tri uređaja u redakciji. Već poslije desetak minuta baratanja lako smo zaključili da je Garmin u prednosti pred mobilnim telefonima Nokije, Samsunga i Sony Ericssona. U sjajno organiziranim menijima lako se snalaze i djeca, simboli su jasni i pregledni, a zaslon raskošan (800x480 px). Istina, veličinom zaslona sasvim su mu se približili Sony Ericsson (854x480 px) i Samsung (800x480 px), a nije nepregledna ni Nokija (640x360 px).

Još na prošlogodišnjem testu uređaja za navigaciju zaključili smo, međutim, da su od jednostavnosti korištenja i dimenzija zaslona puno važnije karte. I tu leži najveća prednost triju mobilnih telefona u odnosu na Garmin. Nokija, Samsung i Sony Ericsson isporučuju se već opremljeni kartama, dok u slučaju Garmina valja doplatiti 700 kuna za AdriaRoute. A osvježavanje karata besplatno je kod telefona sa T-Wisepilotom tijekom prve dvije godine korištenja, dok je kod Garmina i Nokije doživotno besplatno!

Zanimljivo, sva tri testirana telefona koriste iste karte Navteqa, koji je od srpnja 2008. u vlasništvu Nokije. I dok su karte spomenutog američkog specijalista u prošlosti bile pune rupa kad je posrijedi Hrvatska, danas brojnošću ucrtanih cesta i točaka interesa gotovo i ne zaostaju za provjereno dobrim AdriaRouteom. Važno je pritom spomenuti da su Navteqove karte još uvijek pune rupa kad su posrijedi nama susjedne zemlje - Bosna, Srbija, Makedonija i Albanija, koje su, međutim, sjajno pokrivene AdriaRouteom.

Da karte više nisu problem, potvrdilo se čim smo izašli iz Zagreba. Sva četiri uređaja bez problema su kao odredište prihvatili Sveti Petar. Štoviše, na izbor su nam ponudili Sveti Petar u šumi, Sveti Petar na moru, Sveti Petar Orehovec i Sveti Petar Demerje. Zanimalo nas je što će pokazati kad kao cilj ukucamo Krivi Put. Potajno smo se, naime, nadali da će se barem jedan zbuniti, no već desetak sekundi kasnije sva tri su nas uputila u pitoreskno bunjevačko mjesto u zaleđu Senja.

S obzirom da smo putovali danju, u oči nam je upao izuzetno svijetao zaslon na Garminu, čitljiv i na najačem suncu, u usporedbi s kojim bljedunjavo djeluju i Nokija, i Samsung, i Sony Ericsson. Samsung nas je dodatno nervirao i nezgrapnim autopunjačem, čiji je kabel uz to bio prekratak da bi dosegnuo utičnicu od 12V.

Sva četiri uređaja bez teksta su ostala tek kad smo kao odredište odabrali divlje romsko naselje u zaleđu Crikvenice. A tamo nismo išli uzalud. Zanimalo nas je, naime, je li ljepša Nokia, Samsung, Sony Ericsson ili Garmin. Stoga smo postavili sva četiri uređaja na poklopac motora našeg Nissana Qashqai i pozvali prijatelje Rome da daju svoje stručno mišljenje. Koji bi nam od uređaja najradnije drmnuli? Svi su se odreda složili da im najskuplje i stoga najprivlačnije izgleda Garmin, što nas i nije iznenadilo, jer s blještavim kromiranim rubom i crnim zaslonom 113 grama lagan uređaj izgleda otmjeno kao Appleov iPhone.

Cijena mu, međutim, nije pretjerana. U našim trgovinama stoji 2650 kuna, čemu treba pribrojati 700 kuna troška za kartu AdriaRoute. Jeftinija je samo Nokia. C6 s tvornički već ugrađenim kartama (besplatno doživotno osvježavanje), 5-megapikselnim fotoaparatom, radijem, mp3 playerom, e-mailom… stoji svega 2400 kuna.

Za skidanje piratskih karata ostajete bez jamstva



Tko želi besplatno doći do karata za navigacijske uređaje, a pritom se pretjerano ne uzbuđuje zbog krađe autorskih prava (takvih u Hrvatskoj ne nedostaje), sreću može potražiti na brojnim internetskim forumima. Za skidanje podataka ne treba posebno hakersko znanje – i prosječan korisnik računala snaći će se u sekundi i jednostavno, za samo nekoliko minuta, skinuti željenu kartu, primjerenu njegovom uređaju.

Jedan od najposjećenijih foruma je GPS underground , gdje se valjda nalaze sve karte ikad puštene u opticaj. Jedini problem je što se prilično složenom instalacijom, za koju je ipak potrebna veća informatička pismenost, gubi jamstvo na navigacijski uređaj. Drugi ilegalni, ali ne i potpuno besplatan način dolaska do željene karte je kupnja preko oglasnika. Tamo se navigacijske karte nude za 50 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12