STIŽE 2025. GODINE

Motori, pogon, cijena... Što do sad znamo o Bigsteru, najvećem SUV modelu Dacije?

Najveća Dacia bit će dostupna u izvedbi sa pet i sedam sjedala

Dacia Bigster Concept

 Dacia

Prije dvije godine, Dacia je raspalila maštu svojih fanova konceptnom najavom svog budućeg najvećeg modela koji na tržište stiže 2025. godine. Riječ je o modelu Bigster kojeg smo prije nekoliko dana imali prilike upoznati uživo u Pleternici pored Požege. Studija dakle, najavljuje serijski SUV, broj veći od postojećeg Dustera.

image

Dacia Day

Dacia

Što do sad znamo?

Dugačak 4,6 metara i oboružan izvučenim rubovima blatobrana, velikim i širokim gumama i LED svjetlima cijelom širinom prednjeg dijela, Bigster uživo izgleda spektakularno. Ipak, treba uzeti u obzir da će konačna, serijska izvedba biti smirenijeg izgleda – proširenja i gume će biti manji, a i zanimljiva svjetla će biti svedena na standardnije dimenzije.

image

Dacia Bigster Concept

Dacia

Trenutno velika nepoznanica je unutrašnjost čiji detalji nisu poznati jer je kabina konceptnog Bigstera svaki put skrivena crnim neprozirnim folijama. Ne bi bilo iznenađenje da Dacia iz ekonomičnih razloga prenese veliki dio elemenata unutrašnjosti iz novog Dustera koji će biti predstavljen 29. studenog ove godine i kreće u prodaju početkom 2024.

Ono što je poznato i sigurno da će u opciji imati sedam sjedala (u seriji pet), dizelskih motora neće biti pa zamjena dolazi u obliku dokazano odličnog hibridnog motora i tvorničke plinske instalacije (LPG). Turbobenzinci će biti blagohibridni, a može se računati i na pogon 4x4 te automatski mjenjač.

image

Dacia Bigster Concept

Dacia

Na valu elektrifikacije, Bigster bi mogao biti dostupan sa samopunjivim hibridnim pogonom, a vjerojatno će koristiti sljedeću generaciju Renaultove E-Tech tehnologije.

Bigster će se kotrljati na CMF-B platformi koja je obično rezervirana za manja vozila unutar Grupe Renault. Ova platforma trebala bi postati osnova za cjelokupnu ponudu Dacije, a već služi kao temelj za modele Sandero, Sandero Stepway, Logan, Jogger i Duster.

Strategija zajedničke prilagodljive platforme omogućuje Daciji da ponudi svoja vozila po povoljnoj cijeni.

Koliko će koštati najveća Dacia?

image

Dacia Bigster Concept

Dacia

Bigster bi cijenom trebao biti vrlo konkurentan. U Renault Grupi, Bigster bi trebao biti povoljniji od Nissana Qashqai i Renaulta Austral, a prema Carscoopsu, cijena početnog modela mogla bi biti 22.000 eura.

Bigster u prodajne salone stiže 2025., godinu dana nakon novog Dustera. Oba modela proizvodit će se u istoj tvornici u Mioveniju u Rumunjskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:32