AMERIKA NA STRUJU

Motorima s unutarnjim izgaranjem odzvonilo i u SAD-u? Kalifornijski senatori pritišću Bidena

Bidenova kampanja obećala je proširiti protok električnih automobila te povećati infrastrukturu punjenja za iste
Električni automobili
 Profimedia, AFP

Iz Kalifornije su predsjedniku SAD-a Joe Bidenu stigli zahtjevi za određivanje roka zaustavljanja prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Nova američka administracija počela je s izradom novih pravila o emisijama ispušnih plinova kod vozila, a demokratski senatori Alex Padilla i Dianne Feinstein pozvali su Bidena "da slijedi kalifornijsko vodstvo i odredi datum do kojeg će svi prodani automobili biti s nula emisija“, te da obnovi sposobnost Kalifornije da postavlja vlastite standarde emisija.

Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, krajem prošle godine potpisao je izvršnu naredbu Državne agencije za zračne resurse da svi novi automobili i putnički kamioni, koji se prodaju u Kaliforniji, emitiraju nula emisija do 2035. godine. Bidenova kampanja obećala je proširiti protok električnih automobila te povećati infrastrukturu punjenja za iste, iako datum završetka prodaje novih automobila na dizel i benzin još ostaje nepoznat.

Nadalje, savezna vlada morat će zamijeniti svojih 650.000 vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem za „čista električna vozila koje su izradili američki radnici“, spomenuo je Biden još u siječnju. Uz to, kalifornijski senatori od Bidena traže da iskoristi i pogodbu koju je Kalifornija sklopila s proizvođačima automobila poput Forda, Honde, BMW-a i VW-a, koja se uklapa u pravila koja su postavile Trumpova i Obamina administracija.

U pismu upućenom Bidenu Padilla i Feinstein još su naveli: "Vjerujemo da bi se nacionalna osnovna vrijednost trebala, u apsolutnom minimumu, graditi oko tehničkog vodstva koje su postavile tvrtke koje su dobrovoljno unaprijedile svoje sporazume s Kalifornijom. Kalifornija i druge države trebaju jakog saveznog partnera“.

Glasnogovornik Bijele kuće u nedjelju je odbio komentirati bilo kakve najave o nadležnosti Kalifornije u navedenim pitanjima. Kalifornijske standarde emisija vozila slijedi 13 drugih država i District of Columbia koje čine više od 40 posto stanovništva SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30