OPET VELIKE NAJAVE

Musk uvjeren da će Tesla lansirati svoj sustav za potpuno autonomnu vožnju već dogodine

Hoće li Tesla doista ostvariti Muskove tvrdnje dogodine i ima li regulatorno odobrenje za to?
Elon Musk
 AFP

Proizvođač električnih automobila Tesla Motors nedavno je pokazao svoj Full Self-Driving Beta sustav za odabrane vlasnike Tesli, no unatoč tome što naziv tehnologije daje naslutiti, ona ipak nema mogućnosti autonomne vožnje razine 5. No to nije spriječilo Muska da iznese još jednu od svojih karakteristično preambicioznih tvrdnji o tome koliko je Tesla blizu postizanja pune autonomije, prenosi Electrek.

Nakon što je nedavno primio nagradu Axel Springer u Njemačkoj, Muska su pitali kada će Tesla pružiti punu autonomiju.

"Vrlo sam siguran da ćemo postići punu autonomnu vožnju i "pustiti" je u bazu kupaca Tesle sljedeće godine", rekao je. Musk je dodao da će se regulatorni okvir pokazati složenijim, iako je izrazio uvjerenje da će "barem neki zakoni već sljedeće godine omogućiti potpuno autonomnu vožnju".

Hoće li Tesla doista ostvariti te Muskove tvrdnje dogodine i ima li regulatorno odobrenje za to? Na to je teško odgovoriti posebno s obzirom na činjenicu da je Musk ranije već nekoliko puta pogriješio što se tiče uvođenja autonomnih tehnologija - i da budemo pošteni, isto vrijedi i za ostale tvrtke koje su u tom poslu.

Sredinom ove godine tvrdio da će to biti moguće do kraja 2020. godine, a 2019. je tvrdio je da će do kraja te godine na cestama biti milijun Teslinih robotaxija. Trenutno ih ima nula. Potom, poznata je i Muskova neslavna tvrdnja da će jedna potpuno autonomni Tesla prijeći cijelu SAD još 2017. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:37