DOSEG 630 KILOMETARA

Na domaće tržište stigao najkontroverzniji bavarski model BMW iX s 523 KS

Potpuno električni SUV dostupan je u dvije izvedbe (xDrive40 i xDrive50), a cijene startaju na 633.994 kuna
Lovro Galović

Na domaće tržište stigao je jedan od najkontroverznijih modela sa značkom BMW-a. Potpuno električni SUV iX dostupan je u dvije izvedbe (xDrive40 i XDrive50), a riječ je o iznimno važnom modelu s kojim Bavarci najavljuju svoju električnu budućnost u tehnološkom i dizajnerskom pogledu.

image
Lovro Galović

Vanjski dizajn izazvao je podijeljena mišljenja, dok jedni hvale hrabra vizualna rješenja, drugima se ne sviđa novi smjer bavarske marke.

image
BMW

U svakom slučaju, iX krase oštre linije, uska LED svjetla te masivni bubrezi koji će mu, ako ništa drugo, osigurati trenutnu prepoznatljivost na cesti.

image
BMW

Za razliku od vanjskog dijela, uređenje putničke kabine nikome nije sporno, dapače.

Potpuno digitalni zakrivljeni zaslon, po prvi puta instaliran u jedan serijski model ulaznica je u multimedijsko carstvo.

image
BMW

Radi se o dva spojena zaslona veličine 12,3 i 14,9-inča na kojima su dostupne sve važnije informacije, a upravljanje je moguće putem dodira, ali i putem i-Drive prekidača koji je postavljen na podlogu od drva.

image
BMW

Ključan adut električnih modela su pogonske jedinice, a u slučaju BMW iX radi se o dvije varijante, obje pokretane s dva snažna elektromotora. Bazni xDrive40 raspolaže sa 326 KS, do stotke stiže za 6,1 sekundu te nudi doseg od 425 kilometara. Snažnija izvedba xDrive50 naoružana je s 523 KS, do stotke ubrzava za 4,6 sekundi, a maksimalni doseg iznosi 630 kilometara.

image
BMW

Zahvaljujući učinkovitoj konstrukciji xDrive50 ima izuzetno nisku potrošnju energije od najviše 23 kW/h i izvanrednu aerodinamiku. Vožnja u 'My Mode Efficientu' načinu dodatno povećava učinkovitost.

Tehnologija punjenja pruža opciju DC punjenja na javnim punjačima do 200 kW kada se baterija od 10 do 80 posto može napuniti za manje od 40 minuta. Isto tako, za deset minuta doseg se povećava za 150 kilometara. Kada se napaja iz zidne kutije pri 11 kW, od nula do 100 posto treba mu jedanaest sati.

image
Lovro Galović

BMW iX u Hrvatskoj je dostupan za 633.994 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59