VRUĆI NOVITET

Na domaće tržište stigao najsnažniji VW Tiguan R od 320 KS s cijenom od 471.412 kuna

VW Tiguan R do 100 km/h za 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 250 km/h
VW Tiguan R
 VW

Najpotentniji Volkswagen Tiguan stigao je i na naše tržište te je dostupan domaćim kupcima. SUV koji se prošle godine proizveo u nevjerojatnih 911.000 primjeraka u sportskoj verziji raspolaže s 320 KS. Tiguan R koristi pogonski sklop identičan onome kod nadolazećeg Arteona R. Ispod poklopca nalazi se dvolitreni turbo benzinac s 320 konjskih snaga i 420 Nm okretnog momenta.

Puna snaga okretnog momenta dostupna je već od 2100 okretaja zahvaljujući naprednom TSI motoru. Ove brojke ispucavaju novi Tiguan R do 100 km/h za 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

image
VW Tiguan R
VW

Za prijenos snage na kotače zadužen je DSG mjenjač sa sedam stupnjeva, koji je u mogućnosti poslati i do 50 posto snage na stražnje kotače. Najveća promjena kod pogonskog sklopa je izbacivanje hidraulično – mehaničkog sustava pogona na sva četiri kotača, poznatijeg kao Haldex. Umjesto njega VW koristi novi diferencijal stražnje osovine s dvjema lamelnim spojkama s tehnologijom R-Performance Torque Vectoring.

image
VW Tiguan R
VW

Vozač može birati između tri načina vožnje "Sport“ koji je zadani način, "Comfort“ gdje mjenjač prelazi u Eco način rada i auto radi na malim okretajima i "R“ koji je najagresivniji način.

U ovom načinu rada najbolje se osjeti novi diferencijal stražnje osovine. On je sposoban, kod oštrih skretanja, poslati i do 100 posto okretnog momenta na vanjski kotač što Tiguanu daje velike sposobnosti u savladavanju zavoja. Naravno kao i kod svih sportskih modela veliki dio opreme za koju je potrebno dodatno platiti na običnim modelima Tiguana ovdje dolazi već u paketu.

image
VW Tiguan R
VW

Značajke koje je važno istaknuti su samostalni stražnji difuzor, 20“ lakometalni naplatci, premium sportska sjedala, posebno dizajnirana za R model Tiguana i individualizirani digitalni kokpit s integriranim "lap-timerom“.

Osim toga Tiguan dolazi i s ambijentalnim osvjetljenjem i papučicama od nehrđajućeg čelika. Kao dodatnu opremu s nadoplatom moguće je ugraditi 18 colni kočioni sustav koji uvelike povećava kočionu moć, adaptivno regulirane amortizere i još mnogo detalja. Sve u svemu Tiguan R sigurno će upotpuniti VW-u ponudu SUV-ova na tržištu, ali će i pomoći VW-u konkurirati na rastućem tržištu "Performance SUV-ova“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:45