tinjajuća baterija

Na punjaču u garaži kuće zapalio se električni Jaguar: Evo što se pokazalo korisnim za obuzdavanje požara

Specijalna protupožarna deka pokazala se sjajnim sredstvom kod suzbijanja širenja topline i eliminacije opasnosti

Požar, električni auto

 SMFR youtube screenshot

Vatrogasci u Coloradu (SAD) uspješno su intervenirali s visokotehnološkom protupožarnom dekom kako bi kontrolirali požar na Jaguaru EV nakon incidenta tijekom punjenja. Poznato je da su požari litij-ionskih baterija izazovni za gasiti, no South Metro Fire Rescue Centennial u Coloradu primjenjuje specijalne protupožarne deke za električna vozila ključna u takvim situacijama.

Incident se dogodio u Denveru, gdje je vatrogasni odjel 10. siječnja dobio poziv o požaru crvenog Jaguar I-Pacea dok je bio priključen na punjač u privatnoj garaži. Srećom, svi stanovnici kuće su sigurno evakuirani, a vatrogasci su odmah pristupili uklanjanju vozila iz garaže kako bi spriječili daljnje širenje vatre.

Nakon što su ugasili plamen, vatrogasni tim je primijetio da litij-ionska baterija i dalje tinja. Zbog izazova povezanih s gašenjem požara u ovakvim baterijama, SMFR je koristio protupožarne deke specifično dizajnirane za električna vozila. Ove deke teže 28 kg i djeluju na smanjenju unosa kisika iz baterija.

Unatoč uspješnom suzbijanju požara, Jaguar je prevezen na otpad uz upotrebu autodizalice prekriven dekom kako bi se raspršila toplina i eliminirala opasnost. Iako su ove deke skuplje (3000 do 5000 dolara) u usporedbi s jednostavnim prskanjem vodom, SMFR naglašava da je ova metoda sigurnija i izbjegava trovanje vode koja bi se koristila za gašenje. Vatrogasci su objavili video gašenja dekom na Youtubeu.

Važno je napomenuti da, unatoč uspješnom ishodu ovog incidenta, detalji o uzroku požara još nisu poznati. Određeni modeli Jaguar I-Pacea već su pod drugim opozivom zbog mogućnosti požara baterije, čak i nakon popravka vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:27