VRIJEME PROMJENA

NAJSNAŽNIJI BMW SERIJE 7 POSTAJE ELEKTRIČNI AUTO! Iduću generaciju prestižne Sedmice pokretat će struja, V12 se ne može više razvijati zbog eko normi

 
 BMW

BMW je predstavljanjem aktualne generacije Serije 7 najavio da je to posljednji put da u toj liniji viđamo čuveni 6,6-litreni V12 motor. Osim što je postalo vrlo teško razvijati takav motor s novim ekološkim standardima, na tržištu se već razvio pogon koji pruža znatno veću uglađenost rada – električni pogon.

Oliver Zipse, BMW-ov član uprave, najavio je da će bavarski proizvođač nastaviti upravo u tom smjeru s novom generacijom „Sedmice“.

Naime, na godišnjoj konferenciji je objavljen podatak da će Serija 7 imati platformu koja će podržavati četiri vrste pogona – benzinski, dizelski, hibridni i potpuno električni.

Osim toga, naglašeno je da će električni pogon ujedno biti i najsnažniji, pa je jasno da će upravo on zamijeniti aktualni motor V12.

BMW

Iako je BMW još prošle godine obećao da će se zadržati motor V12 minimalno do 2023. godine, na konferenciji se isti jedva spominjao. Stoga je moguće pretpostaviti da će se V12 zadržati u sljedećoj generaciji sve do facelifta, ali onda će imati vrlo upitan opstanak.

Brojni mediji pretpostavljaju da je i Mercedes svojim konceptom Vision EQS nagovijestio potpunu elektrifikacije luksuzne S-klase. Tako se pretpostavlja da će upravo takva S-klasa biti najveći konkurent električnoj Seriji 7.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:29