POGLEDAJTE VIDEO

Najsnažniji Golf svih vremena nije i najbrži Golf na Nürburgringu. Ipak jedan je rekord oborio

Volkswagen Golf R 20 Years edition predstavljen je kako bi se obilježilo 20 godina od prvog Golfa R, modela R32. Ima 333 KS

VW Golf 20 Years

 VW

Moćni Volkswagen Golf R 20 Years edition koji je predstavljen u svibnju ove godine sada je i na stazi potvrdio da je najbrži Volkswagenov R svih vremena. Na legendarnom Nürburgringu ovaj je auto krug prešao za 7:47.31 minuta te je tako poboljšao vrijeme klasičnog Golfa R za oko četiri sekunde.

image

VW Golf 20 Years

VW

Iako je srušio interni rekord, Golf R 20 Years edition nije najbrži Golf koji je ikada jurio ovom stazom. Rekord i dalje drži spartanski Golf GTI Clubsport S koji je 2016. postigao 12 stotinki brže vrijeme. Taj GTI je osjetno olakšan, nema čak ni stražnju klupu stoga je vrijeme koje je postigao novi R još impresivnije.

Rekord za automobile s prednjim pogonom je i dalje nedostižan za Golfa. Apsolutni rekorder Nürburgringa ostaje Honda Civic Type R koja je 2017. stazu prošla za 7:43:80 minuta.

image

VW Golf 20 Years

VW

Volkswagen Golf R 20 Years edition predstavljen je kako bi se obilježilo 20 godina od prvog Golfa R, modela R32. Za volanom modela koji je sada oborio rekord bio je VW-ov testni vozač Benjamin Leuchter. Auto je na određenim dijelovima staze postizao maksimalnu brzinu od čak 265 km/h.

- S ovim automobilom mogu juriti Nürburgringom, a nakon toga otiči kod pekara ili u trgovinu. Ovaj automobil je stvarno svestran i može napraviti sve, opisao je automobil Leuchter koji je time htio istaknuti da je auto idealan za svakodnevni život ali i moćan na stazi.

image

VW Golf 20 Years

VW

Aktualni Golf R nema V6 motor kao model od prije 20 godina, no njegov 2.0 TSI je izuzetno moćan. Specijalna 20 Years edition izvedba ima 333 KS, što je 13 KS više nego kod “običnog” Golfa R. To je ujedno i najsnažniji Golf u povijesti. Od 0 do 100 km/h ubrza za samo 4,6 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 270 km/h. Proizvest će se ograničen broj primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:31