KRAJ ERE

Nakon 29 godina Ford umirovio kultni model: ‘Pao je pod najezdom trendovskih crossovera‘

Razlog izbacivanja Mondea iz ponude je pad prodaje, ali i pomama kupaca za SUV i crossover modelima

Ford Mondeo

 Ivan Lacković (Arhiva Cropix)

Nakon 29 godina, Ford je zaustavio proizvodnju Mondea. S proizvodnih traka tvornice u Valenciji ovoga je tjedna sišao posljednji primjerak nekad iznimno popularne limuzine.

Iako će se nova generacija i dalje prodavati u Kini, u Europi je nećemo vidjeti.

image

Posljednji primjerak Ford Mondea

Federico Ertl/ Linkedin

Razlog izbacivanja Mondea iz ponude na starom kontinentu je pad prodaje, ali i novi trendovi u autoindustriji, prije svega pomama kupaca za SUV i crossover modelima te elektrifikacija voznog parka.

Glasnogovornik Forda objasnio je ukidanje Mondea u Europi: 'Moramo uvažavati želje kupaca, a one se očito mijenjaju. Zbog toga razvijamo ponudu osobnih vozila u Europi kako bi zadovoljili promjenjive potrebe kupaca dok se krećemo prema potpuno električnoj budućnosti".

image

Ford Mondeo

Ivan Lacković (Arhiva Cropix)

Ranije ove godine, Ford je najavio da ulaže najmanje 22 milijarde dolara na globalnoj razini u elektrifikaciju svoje game, te milijardu dolara u stvaranje elektrifikacijskog centra u Kolnu za proizvodnju električnih vozila.

Dio plana uključuje ulaganje od 4,5 milijuna dolara u tvornicu motora Ford Valencia kako bi se proširio kapacitet montaže baterijskog paketa, ali i napravio prostor za proizvodnju 2,5-litrenog hibridnog motora za Kugu, Galaxy i S-Max.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:25