NIJE OSTALO NIŠTA

Nakon sudar u Zagrebu, sustavno mu ‘očerupali‘ VW Golfa: ‘Policija na to nije ni trepnula!‘

40-godišnji R.M. je na Vukovarskoj aveniji u Zagrebu bio sudionik prometne nesreće nakon čega za njega nastaje gomila problema
VW Golf
 privatni album

Nesvakidašnju priču o jednom VW Golfu donosi Slobodna Dalmacija, a glavni su akteri splitski vozač, njemački auto i krađa u Zagrebu.

Naime, 40-godišnji R.M. je 14. srpnja na Vukovarskoj aveniji u Zagrebu, vozeći svoj Golf Sedmicu, bio sudionik prometne nesreće. Nakon toga i policijskog očevida, kada je ustanovljeno da auto nije u voznom stanu. U pomoć mu priskače kolega, dovozi službeno zamjensko vozilo kojim on nastavlja put u Njemačku, gdje već skoro dva desetljeća zarađuje za kruh kao građevinski radnik, a razbijenu Sedmicu ostavljaju na javnom parkingu u Ulici Dane Duića, u kvartu Borovje.

- Čovjek koji me dovezao tamo stanuje, a tik uz parking je i servis. Kolega je rekao da će idućih dana razgovarati s voditeljem tog servisa. Računao sam, dok se ne dogovorimo, da je auto tu najsigurniji. Servis ima svoje dvije kamere, a još dvije s obližnjeg Admiral kazina koje pokrivaju sami ulaz na parking, inače okružen višekatnicama. Još sam i par dana kasnije, kada se najavljivalo ono veliko nevrijeme u Zagrebu, jednog drugog prijatelja zamolio da ode i bilo čime pokrije auto da ne uđe kiša - govori R.M.

Isti prijatelj koji je zaštitio njegov Golfa, nazvao ga je za par dana - Iznenadio me pitanjem je li ja to auto prodajem u dijelove. Nisam ga odmah ni shvatio, već tek kada je rekao da je slučajno prolazeći vidio da je s auta skinuta ona njegova cerada i da fale felge, dvoja vrata, kompletne oplate iznutra. Moj Golf je ležao na "cokima". Nisam mogao vjerovati svojim očima kada mi je poslao fotografije, govori R.M.
Od krađe, međutim, još više mu je tlak diglo ono što je uslijedilo u dvjema epizodama s policajcima iz IV. zagrebačke postaje.

- Ja sam ih nazvao u želji da prijavim štetu i lijepo objasnio da radim u Njemačkoj, te da ne mogu doći. Imao sam spreman e-mail sa svim papirima od auta, skenirane osobnu i putovnicu, sve što treba. Inzistirali su da moram doći ili nekome dati punomoć. Večer prije sam im sve poslao, kao i podatke čovjeka kojeg sam opunomoćio, ali kada je ujutro došao u postaju, promijenili su priču i tvrdili da on to ne može učiniti u moje ime. Natjerali su me da povlačim veze i vezice po Zagrebu samo da bih prijavio krađu. Uspio sam na jedvite jade da ne moram potegnuti do konzulata u München i plaćati sudskog tumača – kaže.

Tu nisu stale nevolje za R.M., jer nekih tjedan nakon prve uslijedila je druga pljačka na njegovu vozilu. Sada su nestala oba branika s tablicama, zračni jastuci, volan, navigacija i još mnogo toga.
- Više od svega tada me zaprepastila reakcija policajaca koji uopće nisu htjeli izići na uviđaj. Uzalud sam ih danima nazivao i molio. Bili su u čudu zašto ja zovem i ležerno odgovarali da se i veće, gore stvari dešavaju nego je krađa na vozilu. Na kraju su nekako pristali da im moj prijatelj donose fotografije i sve to uđe u zapisnik. Za mene je to nepojmljivo, kao i to da im nije palo na pamet pokucati na vrata servisa i kazina i pitati ih za snimke s kamera – kaže opljačkani Splićanin, koji tvrdi da je ostao bez nekih osam tisuća eura.
Vrag mu nije dao mira i sam je, kada je za Veliku Gospu bio na proputovanju za Split, otišao do Borovja i spomenutog parkinga.

- Bila je ponoć, ali zahvaljujući javnoj rasvjeti sve se vidi kao da je podne. Naišao sam i na jednog slučajnog prolaznika, čovjeka koji živi tu u susjednoj zgradi, i on mi je kazao da je noćima viđao dva auta parkirana uz moj Golf, kao i ljude koji su se oko njega motali. Svraćao je još i jedan Golf. Sve je to morao odraditi profesionalni mehaničar uz pomoć još dva čovjeka – procjenjuje R.M.

Na koncu je spašavao što se spasiti može i, prije nego što je lopovima na red došao motor, našao je kupca. Nisu puno pregovarali oko cijene, samo je novom vlasniku rekao da ga odveze što prije može. Za "uspomenu" na auto koji je imao sada mu je ostalo sređivati odštetu preko kasko osiguranja, a njemačkoj policiji dokazivati kako su nestale tablice. Bez toga, neće moći ni odjaviti vozilo piše Slobodna Dalmacija.

- Ja nikad od kasko osiguranja neću moći naplati tih nekih 14 tisuća eura, koliko je Sedmica vrijedila prije nesreće. I s tim sam se pomirio, ali nikako ne mogu sa stavom hrvatske policije. Na koncu sam svojom upornošću došao do jednog inspektora ili načelnika, više nisam siguran što je, i on je bio jedini koji me normalno primio te ljudski objasnio da se još uvijek u Zagrebu uvelike krade sve što je od VW-a. Svi ostali ne zaslužuju, da se mene pita, nositi tu odoru. Neki dan sam na jednom online oglasniku vidio felge na prodaju, okladio bih se da su s mog Golfa, ali naprosto više nemam volje prijavljivati – veli R.M., a na pitanje hoće li možda potražiti sudsku zadovoljštinu, uzvratio je protupitanjem iz očaja - A koga da tužim, završava u svojoj priči za Slobodnu Dalmaciju R.M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:25