OGROMNE KAZNE

Narodni običaji: Od četiri vozača u Hrvatskoj, troje i dalje koristi mobitel u vožnji

U prvih deset mjeseci ove godine bilježimo manji broj prometnih nesreća sa stradalima za gotovo 13 posto u odnosu na lani
 Damir Krajač/CROPIX

Prema istraživanju provedenom prije pet godina, mobitel je tada koristilo 93, a ove godine 73 posto vozača - istaknuto je na završnici ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu.

No, unatoč pozitivnom trendu, organizatori upozoravaju da je mobitel i dalje treći najčešći uzročnik prometnih nesreća u Hrvatskoj. Prosječni vozač koristi ga tri i pol minute tijekom jednog sata vožnje.

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (UHMS) Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji ‘jer ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela‘.

‘Prosječni vozač tijekom jednog sata vožnje na mobitelu provede 3,5 minute. Stvarnost je takva da je dovoljna jedna sekunda za izazivanje prometne nesreće. Razmislimo je li korištenje mobitela vrijedno toga - upitao je Ostojić.

image

Jadranski most, obilježavanje Dana bez mobitela u prometu 2022.

Damir Krajač/CROPIX

Miron Huljak iz Ravnateljstva policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje bez ‘hands free‘ uređaja smanjuje koncentraciju. Napomenuo je i kako je biciklistima ublažavanjem zakona dopušteno korištenje jedne slušalice što, kaže, također nije najsretnije rješenje.

Naveo je i da u prvih deset mjeseci ove godine bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća sa stradalim osobama za gotovo 13 posto u odnosu na lani.

‘Bilježimo porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto), ali treba uzeti u obzir snažno povećanje prometa, pogotovo u vrijeme turističke sezone.‘

Kazna za korištenje mobitela u vožnji je 130 eura (980 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:02