SANKCIJE

‘Naše misli su s građanima Ukrajine‘: GM obustavio sav izvoz automobila u Rusiju do daljnjeg

General Motors vodi nacionalnu prodajnu tvrtku za tržišta Rusije i CIS-a s vozilima iz Sjeverne Amerike i Južne Koreje

General Motors glavno sjedište, Detroit

 GM

General Motors obustavit će izvoz vozila u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu. Ovaj potez uslijedio je nakon primjene sankcija SAD-a prema zemlji. "Naše misli su s građanima Ukrajine u ovom trenutku", rekao je glasnogovornik GM-a. "Gubitak života je tragedija i naša glavna briga je za sigurnost ljudi u regiji".

Proizvođač automobila pridružuje se Volvu i ostalima u obustavljanju izvoza u zemlju. General Motors više ne upravlja nijednim proizvodnim pogonom u Rusiji nakon što je prodao svoj udio Avtovazu, koji je sada u vlasništvu Renaulta. Međutim, vodi nacionalnu prodajnu tvrtku za tržišta Rusije i CIS-a s vozilima iz Sjeverne Amerike i Južne Koreje.

Vlada SAD-a je danas objavila da uvodi strože sankcije ruskoj središnjoj banci i drugim izvorima bogatstva. Sankcije su samo posljednje u nizu eskalirajućih akcija poduzetih protiv Rusije nakon što je prošlog tjedna pokrenula vojnu akciju.

image

Cadillac XT6 (rusko tržište)

GM

"Naš je cilj osigurati da se rusko gospodarstvo optereti ako predsjednik Vladimir Putin odluči nastaviti s invazijom na Ukrajinu, a mi imamo alate da to nastavimo", rekao je dužnosnik američke administracije u ponedjeljak za Reuters.

General Motors u međuvremenu tvrdi da ima ograničenu izloženost lancu opskrbe i radi na ublažavanju svih potencijalnih rizika za svoje poslovanje i svoje ljude. Volkswagen je danas priopćio da zasad obustavlja isporuku vozila zastupnicima. "Isporuke će se nastaviti čim se razjasne učinci sankcija koje su uvele Europska unija i SAD", rekao je glasnogovornik VW-a.

image

GMC Sierra

GM

Volkswagen i Renault bili su prisiljeni objaviti prekide proizvodnje ovog tjedna, kako tvrtke prate razvoj događaja u Rusiji. Do sada su GM, JLR, Audi, Volkswagen, Jaguar Land Rover, BMW, Citroen i Daimler među glavnim markama koje su službeno potvrdile da će pauzirati isporuke na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:10