TVORNICA LAŽI

Nasljednik Elona Muska je lažnjak: ‘Postao je milijarder na račun prevarenih investitora‘

Vrijednost kompanije narasla je na 34 milijarde dolara, unatoč tome što nikada nisu izbacili niti jedan proizvod na tržište

Trevor Milton

 Miljøstiftelsen ZERO/Facebook

Osnivač američke kompanije Nikola Motor vrijedne 34 milijarde dolara je prevarant koji je svjesno obmanuo ulagače!

Ovim riječima prošloga je tjedna otvorena sudska rasprava u kojoj Američko državno odvjetništvo za Trevora Miltona traži 25 godina zatvora.

Veliki uspjeh na tržištu dionica njegova je tvrtka ostvarila prvenstveno zahvaljujući pomami ulagača za startup projektima vezanim za električna vozila.

Nevjerojatan uspjeh Tesle Elona Muska, koja je postala najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu, prelio se i na ostale, a svoj komadić Teslina kolača zagrabila je i Nikola.

Praktički nepoznata tvrtka koja proizvodi kamione na baterije i vodik dobila je veliku pažnju, a novce u nju ‘ulupali‘ su brojni renomirani proizvođači, uključujući General Motors i Iveco.

image

Trevor Milton

The Rising/Facebook

Državno odvjetništvo tvrdi da je Trevor Milton, koji je osnovao Nikolu 2014. lagao o ‘gotovo svim aspektima poslovanja‘.

Te su laži imale cilj potaknuti prodaju dionica startupa: ‘Lagao je kako bi prevario investitore da kupe dionice njegove tvrtke. Na leđima nevinih ljudi postao je milijarder gotovo preko noći.‘

Kako navodi CNBC, tužitelji tvrde da je Milton dao lažne i pogrešne izjave u vezi s Nikolinim razvojem proizvoda i tehnologije:

‘Milton je rekao da je prvi prototip kamiona tvrtke, nazvan Nikola One, bio potpuno funkcionalan - ali to nije bila istina. Isto tako, video koji prikazuje kako prototip samostalno vozi nastao je kotrljanjem kamiona nizbrdo‘.

Također, Milton je tvrdio da je tvrtka Nikola potpuno sama konstruirala i napravila električni kamion Badger, no tužitelji tvrde da su ga izradili dobavljači treće strane na bazi drugog kamiona jednog poznatog proizvođača.

Iako se Milton povukao iz kompanije i postigao izvansudsku nagodbu s investitorima o plaćanju 125 milijuna dolara odštete, državno odvjetništvo nastavilo je progon.

Miltonov odvjetnik tvrdi da je njegov klijent samo pokazivao viziju budućnosti kamionskog prijevoza: - Što znači obmana? Investitori su bili upoznati sa svime.

Što se tiče videa u kojem se kamion kotrlja nizbrdo - koliko ja znam, korištenje specijalnih efekata nije zločin - zaključio je odvjetnik.

Suđenje će trajati oko pet tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:25