MALOLJETNI LOPOV

Naučio na TikToku: 14-godišnjak ukrao gotovo 40 automobila, Kia mu je ‘omiljena marka‘

Maloljetnici na internetu otkrivaju kako ukrasti auto i dijele to jedni s drugima

Krađa automobila (ilustracija)

 Elmar Gubisch/Panthermedia/Profimedia

Jedan 14-godišnjak u SAD-u uhićen je zbog nevjerojatne serije krađa i pokušaja krađa automobila, a još je nevjerojatnije da je svoj "zanat" naučio na društvenoj mreži TikTok.

Dječak iz grada Plano u Teksasu završio je u zatvoru nakon što ga je vlasnik automobila uhvatio kako krade automobil u dvorištu kuće. Policija je izjavila da su tijekom istrage došli do saznanja da je isti dječak povezan s čak 39 krađa ili pokušaja krađe.

Ranije ove godine zavladala je "epidemija" krađa Kija i Hyundaija nakon što su internetom počele kružiti informacije da je vrlo lako ukrasti neke modele tih proizvođača.

Automobili o kojima je riječ nemaju blokadu motora, tako da je lopovima izuzetno lako upaliti automobil bez ikakvog pretjeranog znanja ili opreme. Upravo to je radio i uhićeni dječak.

"Maloljetnici otkrivaju na internetu kako bi mogli ukrasti vozila i dijele to jedni s drugima, baš kao što dijele sve druge sadržaje", rekla je policajka Jennifer Chapman za američki FOX4.

Policajka je oštro upozorila vlasnike automobila spornih modela: "Želimo posao lopovima učiniti težim... Želimo da nabavite blokade upravljača, ažurirajte softver automobila i tako će kradljivci vidjeti da vaše vozilo nije laka meta za krađu".

Policajka se time osvrnula na rješenja koja su Hyundai i Kia ponudili za pomoć vlasnicima pri sprječavanju krađa. Radi se o besplatnom ažuriranju softvera, blokadi upravljača i blokadi motora kaju proizvodi jedna druga tvrtka.

S obzirom na to da vlasnici za nju moraju platiti nekoliko stotina dolara, mnogi vladini dužnosnici tvrde da proizvođači automobila nisu učinili dovoljno.

Neki su gradovi zaprijetili Hyundaiju i Kiji tužbama ili ih već pokrenuli, a neka osiguravajuća društva ne pokrivaju štetu izazvanu krađom spornih modela. Hyundai i Kia su se navodno već nagodili u kolektivnoj tužbi oko tog problema na iznos oko 200 milijuna dolara.

Što će biti s mladim lopovom koji je iskoristio slabosti automobila još se ne zna. Budući da je maloljetnik, vjerojatno će proći mnogo blaže nego bi prošao da je odrasla osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:55