RIZIK OD ZARAZE

Nema testa na alkohol i drogu: Policija zbog virusa provjerava samo sumnjive vozače

U tjedan dana na cestama Europske unije čak 9.887 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, a 2.165 pod utjecajem droga
 Tomislav Krišto/CROPIX

Od 6. do 12. prosinca prošle godine tijekom kontrolnog tjedna diljem Europe na alkohol i drogu testirano je 428.616 vozača. Od toga je 9.887 vozača bilo pod utjecajem alkohola, a 2.165 pod utjecajem droga.

No, za razliku od tradicionalnih akcija ROADPOL-a (European Roads Policing Network), u posljednjoj je sudjelovalo samo 50 posto zemalja članica.

Razlog je nedavna eskalacija virusa i broja zaraženih u Europskoj uniji.

Kako navodi ROADPOL, problem je u tome što se kontrola razine alkohola ili droga provodi testom daha ili sline, a tijekom tih radnji policijskom službeniku nemoguće je držati distancu 1,5 metar od vozača.

U svim oblicima alkotestiranja, uključeni vozač mora ispuhati dah kroz uređaj, nakon čega dah s eventualno kontaminiranim aerosolima napušta uređaj i dalje cirkulira.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

'Zbog visokog rizika od zaraze, policija ima ograničene provjere alkohola i droga', objasnio je tajnik Operativne radne skupine ROADPOL-a Henk Jansen iz nizozemske policije. Zato policija u većini slučajeva provjerava samo vozače koji pokazuju sumnjivo ponašanje u vožnji' - zaključio je Jansen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 11:49