NAKON TRAGEDIJE

Nema više za sve isto: U ovoj će državi za vožnju super automobila trebati posebna dozvola

Isti zakon trebao bi zabraniti mogućnost isključivanja sustava kontrole proklizavanja u snažnim automobilima

Twitter screenshot

 Twitter

Peter Malinauskas, premijer australske države Južne Australije je otkrio da će njihova vlada predložiti novi zakon koji bi vožnju superautomobila dozvoljavao samo uz posebnu vozačku dozvolu i testove. Kako bi dobili dozvolu vozači će morati proći specijalni trening te ispuniti druge uvjete, slične onima koji važe za vozače kamiona i motocikala.

Isti zakon trebao bi zabraniti mogućnost isključivanja sustava kontrole proklizavanja u snažnim automobilima te onemogućiti vožnju osobama optuženima za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom sve dok ne završi suđenje.

Ovi radikalni potezi premijera posljedica su tragične nesreće u kojoj je 2019. godine poginula talentirana mlada sportašica Sophia Naismith na koju je velikom brzinom naletio Lamborghini. Vozač skupog superautomobila Alexander Campbell priznao je da je vozio neoprezno ali ga je sud oslobodio optužba za izazivanje smrti opasnom vožnjom.

Nakon smrti kćeri, roditelji Sophie Naismith počeli su se zalagati za reforme lokalnog zakona o sigurnosti prometa. To i sudska presuda, koju mnogi smatraju skandaloznom, potaknulo je Malinauskasa da krene u izmjene zakona. Izmjene zakona trebale bi na snagu stupiti do kraja godine, a premijer je potvrdio kako očekuje pritiske utjecajnih vlasnika superautomobila protiv donošenja zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:42