CRNA STATISTIKA

Neslavna lista: Ovo su marke automobila koje najčešće stradavaju na cestama u Hrvatskoj

Gledano po modelima, najviše zabilježenih oštećenja u posljednjih godinu dana imao je Volkswagen Passat

Razbijeni auto, ilustracija

 Profimedia

Najnovije straživanje koje je provela tvrtka za obradu podataka carVertical otkrilo je koje automobilske marke u Hrvatskoj imaju najčešće oštećene automobile.

Prvo mjesto na popisu zauzela su vozila marke BMW.

Nevjerojatnih 84,9 posto svih BMW-a provjerenih na carVerticalu u Hrvatskoj bilo je oštećeno.

Audi (62,1 %), Ford (60,9 %), Mercedes-Benz (58,2 %) i Volkswagen (57,9 %) također su često oštećeni, što sugerira da bi kupci trebali biti oprezni pri kupovini ovih automobila.

S druge su strane vozila marke Renault koja najmanje sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj.

image

Prometna nesreca, ilustracija

Niksa Stipanicev/CROPIX

‘Automobili marke BMW vrlo su poželjni, ali unatoč tome što se radi o proizvođaču luksuznijih vozila, starije i povoljnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači.

Također, prema osiguravajućim društvima, vozači BMW-a skloniji su riskirati tijekom vožnje. Stoga ne čudi da je upravo ova marka na vrhu liste najčešće oštećenih automobila‘, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Automobili koji su u prošlosti pretrpjeli ozbiljna oštećenja mogu biti skloniji povremenim kvarovima i zahtijevati značajne popravke. Da i ne spominjemo da u nekim slučajevima sigurnost putnika u takvim automobilima može biti ugrožena.

Automobili marke Renault u Hrvatskoj su najmanje oštećeni – samo 41,2 posto svih vozila ove marke provjerenih na carVerticalu bilo je oštećeno. Peugeot (41,6 %), Fiat (44,3 %), Nissan (44,6 %) i Alfa Romeo (45,6 %) ne zaostaju previše.

Njemački automobili češće se oštećuju

Što se tiče zapisa o oštećenjima, neke marke vozila u Hrvatskoj imaju više zabilježenih incidenata u svojim izvješćima o povijesti. Prosječan automobil marke BMW provjeren na carVerticalu imao je 2,5 zapisa o oštećenjima, a slijede ga Audi (2), Mercedes-Benz (1,9), Volkswagen (1,9) i Seat (1,88).

image
Car Vertical

‘Sasvim je normalno da automobil sudjeluje u prometnoj nesreći jednom svakih pet godina. To može biti povezano i s kilometražom. Međutim, često je vrlo teško posjedovati ili održavati vozila s više zapisa o ozbiljnim oštećenjima.

Iznenađujuće, carVertical je otkrio da je ove godine najveći broj slučajeva oštećenja za pojedini automobil zabilježen za Volkswagen Passat. Ovo je vozilo imalo i do 32 zapisa o oštećenjima u svom izvješću‘, kaže Buzelis.

Vozila marke Alfa Romeo najmanje sudjeluju u nesrećama – prosječan model automobila Alfa Romeo imao je 1,58 oštećenja na carVerticalu, Fiat 1,59, Renault 1,6, Peugeot 1,65, a Mazda 1,7.

Automobili marki Mercedes-Benz, BMW i Audi ruše rekorde za najskuplja oštećenja u Hrvatskoj

Nakon analize podataka o oštećenjima u posljednjih 12 mjeseci, istraživanje je također otkrilo da marke Mercedes-Benz, BMW i Audi imaju najveću vrijednost oštećenja (Mercedes-Benz 4122 eura, BMW 3940 eura i Audi 3433 eura).

image
Car Vertical

Premium marke obično imaju veću prosječnu vrijednost oštećenja u usporedbi s automobilima ekonomske klase, tako da čak i popravak malih oštećenja može stajati tisuće eura.

Ovisno o marki vozila, popravljanje istih oštećenja može imati drugačiju cijenu. Automobili marke Dodge ima najveću prosječnu vrijednost oštećenja na svijetu – 5945 eura, a slijede ih automobili marke Porsche (5236 eura) i Tesla (4896 eura).

Metodologija

Istraživanje carVerticala provjerilo je stvarna izvješća o povijesti automobila koja su zatražili korisnici platforme između listopada 2022. i listopada 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2024 00:21