VOZAČI, OPREZ!

Nevidljivi ubojica: Crni led je najveća zamka i opasnost za vozače na cestama

Riječ je o izrazito opasnoj pojavi zato što ju je vrlo teško primijetiti
 Željko Hajdinjak/Cropix

U pojedinim sjevernijim i gorskim dijelovima Hrvatske ceste su već danima prekrivene snijegom. Noćne temperature pale su ispod nule čime je povećan rizik od leda koji se hvata za asfalt na kojem se automobil teško kontrolira. Upravo taj sloj zove se crni led, a riječ je o izrazito opasnoj pojavi zato što ju je vrlo teško primijetiti.

image
Profimedia

Konkretno, radi se o tankom, zaleđenom sloju na cesti koji se stvara nakon ledenih kiša ili ponovnog zaleđivanja snijega na cesti pri niskoj temperaturi.

Automobili čak pridonose toj pojavi jer ‘tople‘ gume otapaju snijeg i led na cesti, ali se snijeg opet brzo zaleđuje u vrlo tankom, često prozirnom sloju kad nema prometa.

Posebno pažnju tome posvetite ako vozite prometnicama gdje nema puno prometa, prvenstveno noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila.

Ima li lijeka protiv crnog leda, odnosno što treba napraviti kad odjednom izgubite kontrolu nad automobilom i više ne postoji nikakvo prianjanje?

image
Profimedia

Važno je ostati smiren koliko god je to moguće te izbjegavati iznenadne manevre. Upravljač morate lagano okretati i vrlo lagano dozirati kočnicu dok ne prođete ledenu površinu i kotači ponovno počnu hvatati asfalt.

Dobro bi bilo i prebaciti u nižu brzinu kako bi se dobilo na usporavanju bez kočenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:57