VRH AUTO DEKADENCIJE

Nevjerojatni Lamborghini Sián Roadster od 819 KS proizvest će se u tek 19 primjeraka, a cijena nije objavljena. Naime, svi su već rasprodani...

Kao i coupe inačicu i Sián Roadster pokreće hibridni sklop: atmosferski 6,5-litreni V12 motor u kombinaciji s 48-voltnim električnim motorom
Lamborghini Sian Roadster
 Lamborghini

Lamborghini je skinuo pokrov s novog Siána Roadstera, topless verzije najmoćnijeg modela marke iz Sant'Agata Bolognese u vlasništvu Volkswagena. Nova verzija bez krova talijanskog hiper-automobila izradit će se u vrlo ograničenom broju, a svi već imaju vlasnike.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Kao i zatvorenu inačicu, Sián Roadster pokreće atmosferski 6,5-litreni V12 motor u kombinaciji s 48-voltnim električnim motorom ukupne snage 819 KS što mu osigurava ubrzanje do 100 km/h iz stajanja za manje od 2,9 sekundi, dok najveća brzina iznosi preko 350 km/h.


U Lamborghiniju kažu da su određeni dizajnerski elementi novog Siána Roadstera nadahnuti kultnim Countachom, uključujući i detalj „Periscopio“ koji predstavljaju dva otvora za strujanje zraka iznad sjedala te dva put po tri šesterokutna stražnja svjetla.
Novi Sián Roadster također ima i par zračnih krilaca straga te aktivne hladnjaka izrađenih od temperaturno osjetljivih materijala koji reagiraju na toplinu iz ispušnog sustava, zbog čega se" lopatice" zakreću i hlade motor.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Lamborghinijev najmoćniji cestovni model do sada ujedno je i prvi hibridni model s električnim motorom od 33 KS ugrađenim u prijenos koji osigurava pokretanje i manevriranje samo na električnu energiju pri malim brzinama, poput vožnje unazad ili parkiranja.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

No, najinovativniji dio prvog hibridnog Lamborghinija je "superkapacitor", koji je tri puta snažniji od litij-ionske baterije iste veličine, kao i tri puta lakši od baterije iste snage. U lamborghini kažu da električni sustav sa superkapacitatorom i elektromotorom teži svega 34 kg, što novom Sián Roadsteru osigurava omjer težine i snage od 2kg/KS.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

"Siánov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje smjer Lamborghinija kod super sportskih automobila, a otvoreni Sián Roadster potvrđuje želju za vrhunskim načinom života uz Lamborghini dok stremimo sutrašnjici tražeći nova rješenja", rekao je Stefano Domenicali, predsjednik Uprave Lamborghinija.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Još jedna prednost superkondenzatora u odnosu na normalne litij-ionske baterije jest ta što se on može puniti i prazniti istom snagom, omogućujući Sián Roadsteru da se u potpunosti napuni svaki put kad vozilo koči. Pohranjena energija je tada dostupna kao trenutačno povećanje snage pri brzinama do 130 km/h, što je za 10 posto brže nego bez ovog sustava. Osim toga, hibridni sustav čini i Sián Roadster ugodnijim za vožnju, eliminirajući bilo kakve trzajne pokrete tijekom promjene brzina.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Svaki primjerak novog Lamborghinija Siána Roadstera bit će izrađen prema osobnim specifikacijama njihovih vlasnika preko kućnog odjela za personalizaciju "Ad Personam", gdje se nudi gotovo beskrajni raspon boja i dodataka, pa čak i mogućnost da inicijali vlasnika budu upisani na ventilacijske otvore putem 3D ispisa.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Poznato je kako će Sián biti izrađen i tek 63 primjerka, dok će Sián Roadster biti izrađen u tek 19 primjeraka, a evo i zašto: zajedno te brojke daju 1963. godinu, što je godina osnivanja tvrtke Automobili Ferruccio Lamborghini S.p.A.
Cijena Siána iznosi 3,3, milijuna eura dok za novu verziju hiper-automobila bez krova nije poznata, jer naime, svi su već rasprodani.

image
Lamborghini Sian Roadster
Lamborghini

Za kraj jedna sitnica: jeste li znali da je puno ime prvog hibridnog Lamborghinija Sián FKP 37 i što to znači? Naime, Inicijali FKP dodani su u čast legendarnog predsjednika Volkswagen koncerna Ferdinanda Piecha koji je umro krajem prošle godine, a broj "37“ predstavlja godinu koje je rođen - 1937.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:21