LITVANCI REKORDERI

Nije tako strašno: prosječno vozimo novije aute od Portugalaca, Grka, Mađara...

Prosječna starost automobila kod nas iznosi 12,58 godina, no još gore brojke imaju Portugalci, Česi, Mađari...
prosječna starost automobila
 ACEA

Prosječna starost automobila u Hrvatskoj iznosi 12,58 Godina prema podacima CVH, što nikako ne zvuči dobro. Ipak, kada se pogleda situaciju u ostatku Europe, ove brojke i nisu toliko loše.

Naime, prema podacima koje je objavila ACEA, prosječna starost automobila u Europi iznosi 10,8 godina. Uz to, mnoge zemlje imaju lošiji rezultat of Hrvatske. Tako primjerice neslavni "rekord" drži Litva gdje prosječna starost automobila iznosi čak 16,9 godina, a u stopu je prate Latvija sa brojkom od 16,7 godina te Rumunjska sa brojkom 16,3 godina.

S druge strane, Austrija je pravi rekorder ove priče. Naime, prosječna starost automobila kod njih iznosi tek 8,2 godine, što znači da su njihovni stanovnici redoviti po pitanju zamjene starijih automobila novima. S obzirom da je najčešći period prodaje jednog modela oko 8 godina prije dolaska nove generacije, čini se da Austrijanci obnavljaju automobile istom stopom kao i proizvođači.

Francuska i Belgija imaju automobile prosječne starosti 9 godina, dok je ta brojka u Danskoj nešto niža (8,8 godina). Njemačka se može pohvaliti brojkom od 9,5 godina.

S druge strane, Italija, Portugal i Španjolska imaju brojke veće od prosjeka EU. Tako je u Portugalu primjerice prosječna starost automobila 12,9 godina, što je više nego kod nas. Među zemlje koje imaju veću prosječnu starost automobila od nas ulaze i Grčka, Slovačka, Češka, Mađarska...

Pogledajte infografiku na kojoj možete proučiti stanja po državama:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28