IZVJEŠĆE

Nije VW, nije Audi, nije Mercedes: Ovo je najprodavaniji EV u Europi ove godine!

Ipak, najplodniji europski proizvođač EV-ova za 2021. bit će Volkswagen Grupa, koja je ove godine prodala oko 300.000 primjeraka

Punjenje električnog automobila

 Profimedia

Kad su u pitanju električni automobili, jedna marka vam vjerojatno prva pada na pamet. U pitanju je, naravno, Tesla. Model 3 američkog proizvođača električnih automobila najprodavaniji je EV na ‘Starom kontinentu‘ ove godine, lako nadmašivši svoje suparnike.

image

Tesla Model 3

Tesla

Podaci JATO Dynamicsa otkrivaju da je do kraja studenog ove godine u Europi prodano ukupno 113.397 Modela 3. To predstavlja skok od 84% u odnosu na prošlu godinu i stavlja Model 3 ispred Volkswagena ID.3, koji se prodao u 63.109 primjeraka u prvih 11 mjeseci ove godine, što je povećanje od 125 posto u odnosu na 2020. godinu.

image

Volkswagen ID.4

Volkswagen AG

Najbolji mjesec za Model 3 bio je rujan, a zanimljivo je da bi ga mogao nadmašiti Model Y koji je u studenom također nadmašio VW ID.3 i ID.4. Tesla će ovu godinu vjerojatno završiti s tržišnim udjelom od 2 posto, što je više nego dvostruko u odnosu na 2020. godinu, čime je pretekla Jaguar Land Rovera.

image

Tesla Model Y

Tesla

U razgovoru s Auto Newsom, autor Europskog izvješća o električnim automobilima, Matthias Schmidt, naznačio je da će udio prodaje električnih vozila u zapadnoj Europi ove godine dosegnuti 11 posto, dijelom zbog nestašice automobilskih čipova.

image

Dacia Spring

Dacia

Schmidt je dodao da će Tesla vjerojatno završiti godinu s ukupnom prodajom od 170.000 na kontinentu. Najplodniji europski proizvođač električnih automobila za 2021. bit će Volkswagen Grupa za koju se navodi da je ove godine u Europi prodala oko 300.000 električnih vozila kroz svoje marke (VW, Audi, Škoda, Porsche i Cupra). Očekuje se da će Stellantis biti treći, dok će Renault-Nissan biti četvrti. Dacia Spring se pokazala posebno popularnim EV-om, nadmašujući Model Y u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:34