DO KRAJA GODINE

Nijemci na Autobahn ugrađuju solarne ploče koje će proizvoditi električnu energiju

Čelična krovna konstrukcija dimenzija 10x17 metara s fotonaponskim modulima bit će udaljena 5,5 metara od ceste

Solarni paneli na autocesti (ilustracija)

 Gesdergisi/Facebook

Na njemačkom Autobahnu do kraja godine započinje pilot projekt koji bi trebao potpuno promijeniti izgled i funkciju tamošnjih autocesta.

Kako navode tamošnji mediji, autoceste će se uskoro koristiti za proizvodnju električne energije uz pomoć solarnih panela.

Temelji će biti postavljeni ove godine, a čelična konstrukcija, uključujući fotonaponske elemente, trebala bi biti postavljena u prvoj polovici 2023. godine.

image

Solarne ploče (ilustracija)

CROPIX

Čelična krovna konstrukcija dimenzija 10x17 metara s fotonaponskim modulima bit će udaljena 5,5 metara od ceste.

Za testiranje pilot projekta odabrana je dionica autoceste kod grada Singena u saveznoj državi Baden-Württemberg na jugu Njemačke.

Čelnici Autobahna i partnerskog Instituta za solarne energetske sustave (Fraunhofer ISE) trenutno finaliziraju ideju kako će se proizvedena energija dovoditi u postojeću mrežu.

image

Solarne ploče (ilustracija)

CROPIX

Ideja ugradnje solarnih panela na autocestu nije nova, sličan projekt već je započela Švicarska gdje su se sve dionice autocesta, osim tunela, pokazale pogodne za ugradnju.

Švicarska Vlada tim je projektom obuhvatila i bukobrane, odnosno ‘zidove‘ za zaštitu od buke na autocesti čiji godišnji potencijal električne energije iznosi 55 GWh.

To je 0,05 posto ukupne potrošnje električne energije u Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41