HLADE ASFALT

Nijemci postavljaju sofisticirani klimatizirani asfalt na dijelu Autobahna, a cilj je samo jedan

Projekt će se izvoditi tri godine i nadzirat će se termovizijskim kamerama kao bi se ocijenilo ponašanje asfalta
Postavljanje klimatizirane autoceste
 BASt

Za grijane ceste već smo čuli, ali za hlađene, još ne. No i to je upravo u fazi testiranja. Naime, na dijelu Autobahna A3 na dijelu Köln-istok od lipnja se postavlja cjevovodni sustav "klimatizacije" asfalta!

Građevinski radovi na prometnici još traju, objavio je Federalni institut za autoceste (BASt) za njemački Express, a poznati su i detalji: cijevima će prolaziti geotermalna voda i pomagati pri hlađenju asfalta ljeti, a zagrijavat će ga zimi.

Sve u svrhu manje trošenja, stvaranja poledice zimi i prekomjernog pregrijavanja ljeti. Osim cijevi, asfalt se stavlja u slojevima tako da kroz njega može protjecati zrak. Cijena projekta iznosi 600.000 eura, samo na tom jednom čvorištu.

Nadalje, projekt koji će se izvoditi pune tri godine nadzirat će se termovizijskim kamerama kao bi se ocijenilo kako se ponaša asfalt te u kojoj mjeri ugrađene cijevi smanjuju opasnosti u vožnji prilikom stvaranja kolotraga kod ekstremnih vrućina (i poledice kod hladnoća).

Tom dionicom inače dnevno prolaze tisuće automobila i kamiona. Na koncu, ako se sustav pokaže dobrim, slijedi daljnja ugradnja na najkritičnijim dionicama, dugim zavojima i izlascima iz tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:44