VOZILI SMO

NISSAN JUKE NISMO Nikog ne ostavlja ravnodušnim (VIDEO)

Nissan dovodi sportsku diviziju Nismo u Europu, prvo Juke naglašeno sportski kompaktni SUV

Stvari su se ovdje posložile praktički same od sebe: nakon što je lani uz iznimnu medijsku pažnju otkriven brutalni, krajnje radikalni Nissan Juke R, koji svoje gene dijelom vuče iz GT-R-a, nekome u Nissanu sinulo je da priča tu ne mora završiti. Budući da se pokazalo kako interesenata za sportski Juke ne nedostaje, radovi su odmah mogli početi.

Novi je model proizveden pod paskom Nissanove sportske divizije i odlično poslužio kao prvi primjerak preko kojega se Nismo - kod nas dosad znan pasioniranim igračima GranTurisma - namjerava predstaviti europskom tržištu. Ruku na srce, boljeg modela za to Nissan teško da je mogao poželjeti: temeljen na karakterističnom, već ionako sasvim pomaknutom dizajnu, Juke se u Nismovoj doradi preobrazio u naglašeno sportski kompaktni SUV na čiji će izgled malotko ostati ravnodušan.

No, kako smo se i sami imali prilike uvjeriti za njegovim upravljačem na zavojitim cestama, ali i trkaćoj stazi u zaleđu Barcelone, ovaj Juke svom vozaču može ponuditi mnogo više od atraktivnog izgleda. U odnosu na klasični Juke, Nismo je nešto duži i širi, ima niže branike te preinačenu prednju masku i stražnji spojler, čime se bolje usmjerava struja zraka oko vozila. No sve je to manje bitno: da bi novi aerodinamički paket mogao doći do punog izražaja, ispod prednjeg poklopca nalazi se dorađeni 1,6-litreni turbobenzinac.

Snaga mu je povećana sa 190 na 200 KS, a okretni moment sa 240 na 250 Nm. Premda nije riječ o velikim razlikama, Nismo u svakom trenu pokazuje da raspolaže s mnogo snage. Možda čak i previše, posebno u verziji s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem te naročito dok vozač ne upozna njegov pravi karakter. Nismo, naime, zahtijeva pažljivo doziranje gasa i svako neodmjereno poklapanje papučice u dinamičnoj vožnji kažnjava gašenjem dotoka goriva i posljedično, neizbježnim trzanjem i gubitkom kontinuiteta u nizanju zavoja.

Težina nosa u tom slučaju još više dolazi do izražaja: ovaj Juke, suprotno nekim očekivanjima, više voli tečnu vožnju bez mnogo promjena u dinamici te pritom i pruža daleko najviše. Alternativa je odabir 4WD verzije s CVT mjenjačem i Torque Vectoringom, no nju tek trebamo isprobati. S druge strane, uz nešto tvrđe ugođen ovjes, Nismo iz prve ruke pokazuje sve prednosti posebno dorađenog upravljačkog sustava koji je znatno izravniji nego u klasičnom modelu.

U bijeloj, srebrnoj ili crnoj boji, mora se priznati, izgleda pakleno dobro. Pogotovo ako ste voljni, u Hrvatskoj dakako, izbrojati 208.000 za verziju s prednjim pogonom, odnosno 244.000 kuna za pogon na sva četiri. No, ako niste sigurni u svoj izbor, ne trebate brzati: Nismo upravo radi na još snažnijoj verziji Jukea, a uz to nam je u Barceloni nakratko pokazao i prvi naredni Nismo koji će doći u Europu, 370Z. No, to je već posve druga priča.

JUKE NISMO

TEHNIČKI PODACI

Obujam 1618 ccm

Snaga 147 kW/200 KS pri 6000/min

Moment 250 Nm pri 2400-4800/min

Mjenjač ručni, 6 stupnjeva

Pogon na prednje kotače

Dimenzije 416,5 x 177 x 156,5 cm

Osovinski razmak 253 cm

Prtljažnik 251 litara

Masa 1293 kg

Brzina 215 km/h

0-100 km/h 7,8 sekundi

Potrošnja 6,9 l/100 km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:19