IZGON IZ GRADA

Niste dobrodošli: Europska prijestolnica benzincima i dizelašima zabranjuje ulazak u grad

Nova uredba samo je dodatak postojećim standardima niske emisije u gradu

Amsterdam (ilustracija)

 Tatjana Urosevic/Panthermedia/Profimedia

Od 2025. godine gradske vlasti Amsterdama u širi centar grada dopustit će ulazak samo taksijima, kombijima, kamionima, skuterima i mopedima s nultom emisijom štetnih plinova.

Novo pravilo primjenjivat će se na sva novoregistrirana vozila od 2025., ali uz važnu iznimku.

Privatni osobni automobili bit će izuzeti iz uredbe do 2030. godine, kada Amsterdam želi zabraniti sav prijevoz na fosilna goriva, u skladu s preporučenim vrijednostima Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako navodi Electrive, stariji osobni automobili pokretani dizelom više neće smjeti ulaziti u ‘ekološku zonu‘ od 2025., a za taksije i automobile za iznajmljivanje, grad i tvrtke već su ranije dogovorili zabranu motora s unutarnjim izgaranjem.

image

Amsterdam (ilustracija)

Girishh/Alamy/Profimedia

Nova uredba je dodatak postojećim standardima niske emisije u Amsterdamu.

Što se tiče novih zona s ultraniskom emisijom, one će ovisiti o vrsti vozila. Taksi, kombi, kamioni, skuteri i mopedi unutar naseljenih područja bit će ograničeni u gotovo cijelom Amsterdamu, dok turistički brodovi u centru grada mogu ploviti isključivo bez emisija.

Uredba se odnosi samo na novoregistrirana vozila od 2025., a grad spominje prijelazna pravila za postojeće automobile, čija rješenja tek treba objaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:43