NEPLATIŠE U PROBLEMU

Niste platili ratu kredita za auto? ‘Za početak ćemo vam isključiti klima uređaj...‘

Ukoliko se vlasnik ogluši na prvo upozorenje, slijede drastične mjere, čak i gubitak vozila

Servis automobila (ilustracija)

 Arhiva Auto klub

Američki Ford predao je zahtjev za patent koji se sigurno neće svidjeti njihovim kupcima.

Radi se o patentu pod nazivom ‘Sustavi i metode za povrat vozila‘, a kao što samo ime otkriva, riječ je o načinu povrata automobila banci ukoliko vlasnik redovito ne uplaćuje rate kredita.

Kako navodi The Drive, navedeni sustav mogao bi se instalirati na bilo koje vozilo te tako onemogućiti funkcionalnost jedne ili više komponenti vozila.

image

Tvornica Forda u Michiganu (ilustracija)

AFP

Ako se upozorenja za neplaćanje rata ignoriraju, automobil bi mogao početi gubiti funkcionalnost. Prve oduzete funkcije bile bi ‘manje neugodnosti‘ poput klima uređaja, tempomata, električnih podizača prozora i funkcija infotainment sustava (radio, navigacija...), no sljedeća razina je znatno ozbiljnija.

Ona uključuje blokadu automatskog sustava za zaključavanje i otključavanje vrata, blokadu paljenja motora, a postoji i opcija ‘neprekidnog uznemirujućeg zvuka‘ kada vozač sjedne u automobil.

No, to nije sve.

image

Ford

AFP

Ako sve to izdrži, a uplata još uvijek nije primljena, vlasnik mogao bi ostati bez auta. Za vozila s mogućnošću poluautonomne vožnje, sustav bi mogao premjestiti vozilo s jednog mjesta na drugo kako bi vučna služba mogla obaviti svoj posao i vratiti vozilo banci. Ukoliko je vozilo naprednije i ima opciju samostalne vožnje, vozilo će samo otići gdje god treba.

Ford je jedini proizvođač automobila koji je patentirao ovako nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:51