EKO POGLAVAR

Njegova Svetost papa Franjo na poklon dobio neuobičajen ‘papamobil‘: Toyotu Mirai na vodik!

Riječ je o automobil s nultom emisijom štetnih plinova koji koristi vodikove gorivne ćelije za napajanje električnog sustava kao pogon
Toyota Mirai
 Toyota

Nakon što je na poklon dobio Renault 4 te potom i Lamborghini Huracan koji je blagoslovio i odmah ga poslao na aukciju za dobrotvorne svrhe, čini se da je nova "eko" mobilnost stigla i na vrata Vatikana.

Njegova svetost papa Franjo, naime, dobio je na poklon od Japanske katoličke biskupske konferencije (CBCJ) na dar Toyotu Mirai na vodik koja je posebno prilagođena njegovim potrebama mobilnosti.

image
Mirai papamobil
Toyota

Na svečanosti uručenja u blizini Papine rezidencije u Vatikanu bili su vlč. Otac Domenico Makoto Wada (predstavnik Japanske katoličke biskupske konferencije) i njegova ekselencija Seiji Okada (veleposlanik Japana pri Svetoj Stolici).

Toyotu je predstavljala delegacija od šest osoba koju su predvodili Miguel Fonseca (viši potpredsjednik Toyota Motor Europe) i Mauro Caruccio (izvršni direktor Toyota Motor Italia).

image
Mirai papamobil
Toyota

Automobil je jedno od dva vozila Toyota Mirai koje je posebno proizvela Toyota i donirala CBCJ za potrebe mobilnosti Svetog Oca tijekom papinog posjeta Japanu u studenom prošle godine.

image
Mirai papamobil
Toyota

Duljina Mirai "papamobila" iznosi 5,1 metara, a visina (uključujući krov) 2,7 metra, što omogućava Papi da stoji i bude vidljiv ljudima. Mirai (nazvan po riječi koja na japanskom znači "budućnost") prvi je masovno proizveden automobil na vodik, lansiran 2014. godine.

image
Mirai papamobil
Toyota

Riječ je o automobil s nultom emisijom štetnih plinova. Koristeći vodikove gorivne ćelije za napajanje električnog sustava, Mirai ne ispušta ništa osim vodene pare iz svoje izlazne cijevi, a doseg iznosi 500 kilometara.

image
Mirai papamobil
Toyota

Papa Franjo duboko se zanima za globalna pitanja zaštite okoliša, što je podijelio u svojoj enciklici Laudato si ’2015. To je njegov apel da zaštiti zemlju i sve što nas okružuje, mijenjajući naš način života kako bismo sačuvali svoj zajednički dom. Toyota Mirai dobro odgovara njegovoj viziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:27