9 eura za 90 dana

Njemačka smanjuje ovisnost o ruskoj nafti: Tri mjeseca javnog prijevoza za 68 kuna

Njemačka Vlada do kraja lipnja 2022. planira prepoloviti uvoz ruske nafte
 Markus Mainka/imageBROKER/Profimedia

Dok cijene goriva na starom kontinentu divljaju, Europa traži način kako pomoći građanima i smanjiti ovisnost o ruskoj nafti.

Početkom tjedna, njemačka vladajuća koalicija povukla je konkretan potez.

Svi građani te zemlje moći će kupiti tromjesečnu kartu za javni prijevoz po diskontnoj cijeni od samo devet eura (68 kuna).

image
John MACDOUGALL/AFP/Profimedia

Kartu naziva '9 za 90' moći će kupiti svi građani koji imaju prijavljeno boravište u Njemačkoj, a ona uključuje vožnju tramvajem, autobusom i vlakom.

image
Martin Bertrand/AFP/Profimedia

Iako se radi o hvalevrijednom potezu koji će popraviti krvnu sliku javnog prijevoza u većim gradovima s razvijenom prometnom infrastrukturom, problem će ostati slabo povezani ruralni dijelovi gdje oko 90 posto kućanstva ima barem jedan automobil. Bez biciklističkih staza i s vrlo rijetkim linijama javnog prijevoza, stanovnike tih područja teško će natjerati van iz automobila.

image
Peeradon Warithkorasuth/Alamy/Alamy/Profimedia

Problem su i vlasnici mjesečnih i godišnjih karata, za koje formirana radna skupina još uvijek nema rješenje. Također, trenutno nije poznato hoće li karta pokrivati gradske zone, savezne pokrajine ili kompletnu mrežu u Njemačkoj.

U procesu implementacije sudjeluju i velike prometne udruge s kojima Vlada brusi finalno rješenje. Njemački mediji očekuju brzu igru i navode da bi karta od devet eura trebala biti dostupna već od 1. svibnja.

Karta '9 za 90' dio je plana kojim Njemačka do lipnja želi prepoloviti uvoz ruske nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:23