NEPOPULARNA MJERA

Njemački ADAC vozačima: ‘Vozite manje, sporije i pješačite, preovisni smo o ruskoj nafti‘

"Molimo, provjerite možete li smanjiti vožnju za neka putovanja koja nisu neophodna", stoji u apelu

Njemački Autobahn

Europa je zabrinuta zbog vlastite ovisnosti o ruskoj nafti i plinu, ljeto će brzo proći i već će stići zima, dok ruska vojna operacija u Ukrajini upravo ulazi u treći mjesec.

Zabrinutost je velika... Zato Nijemci na sve načine pokušavaju ovisnost učiniti čim manjom, a kad je u pitanju nafta najveći njemački autoklub ADAC ima nekoliko savjeta za vozače te se svim članovima obratio otvorenim pismom u kojima ih potiče i poziva - da manje voze.

"Apeliramo na članove kluba da koriste manje goriva i tako smanje ovisnost o uvozu sirove nafte", stoji u pismu. “Ovisnost naše zemlje o uvozu ruske energije je golema te ju je važno svesti na manju mjeru. Svaki pojedinac može dati doprinos tome.”

Pismo je objavljeno istog dana kada je Gazprom, ruska međunarodna energetska korporacija u većinskom državnom vlasništvu, najavila da će prestati isporučivati ​​svoje energente Bugarskoj i Poljskoj. To je izazvalo dodatnu zabrinutost u Njemačkoj, koja također ovisi o nafti i plinu iz Rusije.

Europska unija nazvala je rusko djelovanje "instrumentom ucjene" koji pokazuje "nepouzdanost zemlje kao dobavljača", navodi BBC. Kremlj je, međutim, rekao da odgovara na "neprijateljske korake" koje su poduzele zapadne zemlje prema Federaciji.

Poljska je taj potez nazvala reakcijom na svoje sankcije protiv ruskih pojedinaca i tvrtki.

Bugarska ovisi o Gazpromu s više od 90 posto svoje opskrbe plinom, a predsjednik je rekao da "jednostrana ucjena nije prihvatljiva". Poduzela je korake kako bi pronašla alternativne izvore, ali Bugarima trenutno ne slijede ograničenja u potrošnji plina.

ADAC, međutim, potiče svoje članove u Njemačkoj da budu proaktivni i uspore dok voze ili da u potpunosti izbjegavaju vožnju kad god je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:52