ELEKTRIFIKACIJA DOLAZI I NA RELI

NOVA PRAVILA: Od 2022. godine na WRC bolidi postaju hibridi!

 
 WRC Facebook

FIA je objavila kako će od 2022. godine WRC bolidi koristiti hibridni pogon! Kombinacija benzinskog i električnog motora će, prema riječima čelnih ljudi iz FIA-e, omogućiti više tehničke slobode timovima (samim time trebali bi dobiti još zanimljivije borbe, kako na stazi tako i "u boksu" između inženjera), iako će dio tehnologije hibridnog motora dijeliti svi proizvođači. Prema novom pravilniku, vozači će za vožnju između različitih brzinaca (dakle, sami transferi s cilja jedna na start druge dionice) moći koristiti isključivo električni motor, dok će isti za vrijeme utrke donositi dodatnu snagu.

Iako će hibridi u reliju za neke predstavljati šok, ovo je zapravo sasvim logična odluka koja je bila (po neke nažalost, po neke na sreću) očekivana. Podsjetimo, bolidi Formule 1 koriste hibridne sklopove još od 2014. godine, a neki konstruktori poput primjerice Citroena čak su zaprijetili odlaskom iz WRC prvenstva ako se uskoro ne dopusti elektrifikacija bolida. Čini se kako su im se sada želje ipak ostvarile (iako su oni zahtijevali ovaj propis već 2020. godine).

Citroen Racing Facebook

Kako će ove promjene utjecati na gledatelje? Hoće li se zvuk bolida koji je još uvijek odličan (za razliku od primjerice Formule 1 koja je nekad imala kudikamo bolji zvuk) ipak spustiti na niže razine, i koliko će elektrifikacija pomoći u zanimljivosti natjecanje - ostaje za vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:33