DRŽAVA ČASTI

Nova runda poticaja: Evo što trebate učiniti da u 2022. uhvatite državne subvencije za ekoaute

Javni poziv bit će objavljen u lipnju, a prijave će u Fond slati trgovci u prodajnim salonima
 Boris Kovačev/CROPIX

Nova runda državnih poticaja za kupnju ekovozila je pred vratima i tko želi do državne subvencije već treba krenuti s ozbiljnim pripremama. Javni poziv bit će objavljen u lipnju, no već se zna da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2022. za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila osigurao 108,3 milijuna kuna.

Pritom će mnoge razveseliti što je u odnosu na prošlu godinu povećan dio rezerviran za građane i tvrtke koji sad iznosi 103,3 milijuna kuna (lani je iznosio 90 milijuna kuna), dok će preostalih 5 milijuna kuna biti namijenjeno javnom sektoru.

Također, već se zna i da će postupak prijave biti istovjetan prošlogodišnjem. To znači da će prijavu u cijelosti ponovno vršiti trgovci u prodajnom salonu, a prijavitelji će odmah morati odabrati konkretno vozilo koje namjeravaju kupiti.

image
Darko Tomaš/CROPIX

U povijest je, naime, još lani otišla nekadašnja praksa prema kojoj je u roku od 12 mjeseci nakon potpisa ugovora s Fondom bilo moguće kupiti bilo koji model s pogonom za koji je odobren poticaj, pa se tako moglo prijaviti s ponudom za Nissan Leaf, a u konačnici kupiti Renault Zoe ili Peugeot e-208.

Prijavitelji će ponovno moći birati isključivo između vozila dostupnih na domaćem tržištu, a kako to ne bi bio pretjerano težak zadatak, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prethodno će objaviti i Javni poziv namijenjen zastupnicima, odnosno trgovcima.

Od njih će se tom prigodom tražiti da iskažu obvezujući iskaz interesa za sudjelovanje u ovogodišnjoj rundi poticaja, prijave Fondu dostupne modele po prodajnim salonima te osiguraju dostupnost vozila. Podaci o modelima i prodajnim mjestima potom će biti objavljeni na internetskoj stranici Fonda, pa će prijavitelji na vrijeme imati jasnu sliku o ponudi.

Prijavitelji će tako moći izabrati željeno vozilo i prije nego Javni poziv bude objavljen, pa i prikupiti traženu dokumentaciju. Može se očekivati da će trgovci u postupku prijave Fondu trebati dostaviti potpisani prijavni obrazac, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila i sam predračun. Predviđena je i uplata obaveznog predujma.

Bude li on kao i lani iznosio 7 posto traženih sredstava Fonda, to znači da će građani prilikom prijave morati uplatiti minimalno 4900 kn (kod kupnje plug-in hibrida), dok će pravne osobe koje će uz poticaje moći nabaviti dva vozila uplaćivati najmanje 28.000 kn.

image
Darko Tomaš/CROPIX

Kod same prijave prvi korak bit će rezervacija koja će se ostvariti unosom osobnih podataka i učitavanjem obavezne dokumentacije u aplikaciju Fonda. Uspješna rezervacija rezultirat će potvrdom s uputom za plaćanje predujma, koji će, kako smo već napomenuli, biti preduvjet za uspješnu prijavu na Javni poziv.

Treba, međutim, znati da će se poticaji dijeliti prema redoslijedu zaprimljenih rezervacija, što znači da trenutak uplate predujma neće imati presudnu ulogu u formiranju ljestvice prijavitelja. Za to će biti ključna brzina kojom će trgovci traženu dokumentaciju prosljeđivati u Fond, pa bi ih sa svojim namjerama zainteresirani prijavitelji trebali upoznati na vrijeme, čak i prije nego u lipnju dođe do objave Javnog poziva.

Tko može dobiti poticaje?

image
Arhiva Cropix

Fizičke osobe moći će sudjelovati s jednom prijavom za vozila kategorije M1 (automobili), odnosno L1, L2, L3, L4, L5, L6 i L7 kategorije (električni mopedi, motocikli, tricikli i četverocikli). Pravne osobe moći će uz navedene kategorije poslati prijave i za vozila kategorije N1 (laka teretna) te za vozila namijenjena prijevozu putnika kategorije M1 i M2.

Električnim autima cijena će se uz poticaj moći kao i lani umanjiti za najviše 70.000 kuna, plug-in hibridima s emisijom manjom od 50 g/km za 40.000 kuna, a električnim motociklima i četverociklima za 20.000 kuna. Maksimalni iznos poticaja za M1 i M2 kategoriju je 400.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:45