MUKE OSIGURAVATELJA

Nova vrsta prevare kod autoosiguranja: ‘Umjetna inteligencija nam radi ogromnu štetu‘

Sofisticirana, ali lako dostupna tehnologija pruža neviđene mogućnosti prevare

Procjena štete, ilustracija

 Ivan Lackovic

Umjetna inteligencija donijela je hrpu lijepih stvari, no sve češće primjećujemo i mnoge nuspojave. Jedna od friških nuspojava postala je idealna za prevaru osiguravajućih društava.

Do sad su prevaranti radili ‘lažne‘ prometne nesreće i tako iznuđivali novac od osiguravajućih kuća, a sada im je za to potrebna obična aplikacija koja pomoću umjetne inteligencije može stvoriti sliku automobila oštećenog u prometnoj nesreći.

Kada su umjetna inteligencija i aplikacije za uređivanje fotografija postale dostupne svima, osiguravajuća društva su predviđala da bi ova tehnologija mogla postati jedna velika prevara.

image

Auto osiguranje, ilustracija

Ale Ventura/PhotoAlto/Profimedia

Oni koji pokušavaju prevariti osiguravatelje pomoću umjetne inteligencije uređuju slike neoštećenih vozila i pretvaraju ih oštećena.

Cilj je da ti ‘uređeni‘ automobili postanu dokaz koji će priložiti osiguravajućoj kući.

Prema informacijama Allianza, broj pokušaja prevara osiguranja koji uključuju lažirane fotografije i videozapise se utrostručio!

Allianz navodi i konkretan primjer prevare.

Jedan njihov klijent poslao im je fotografiju vozila s očitim oštećenjem prednjeg branika. Uz fotografiju, podnio je zahtjev za isplatu štete popravka od 1170 eura. No, istražitelji su ubrzo shvatili o čemu se radi.

Originalnu, neuređenu fotografiju, osumnjičenik je već objavio na društvenim mrežama, a pomoću umjetne inteligencije, istu sliku je ‘doradio‘ tako da izgleda kao da je automobil oštećen.

Protiv njega je podnesena prijava.

image

Osiguranje, ilustracija

Shutterstock

Kako bi se zaštitili od masovnih prevara, čelnici Allianza su udružili snage s Clearspeedom, agencijom za analizu fotografija i videozapisa koje stvara umjetna inteligencija.

Clearspeedova tehnologija moći će analizirati čak i glasovne poruke kako bi se utvrdilo jesu li tvrdnje potencijalnih prevaranata istinite, piše ElPais.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:37