NOVE TROŠARINE

Novi auti od 2021. jeftiniji, Škoda Octavia za 4700 kuna, pogledajte situaciju s ostalim modelima

Trošarina će se obračunavati po emisiji CO2 i ova bi Marićeva već četvrta izmjena mogla izazvati pozitivnu reakciju svih u lancu
Nove trošarine
 CROPIX, Profimedia

Sve se zna, ali se zapravo još ništa ne zna. Ovako ukratko glasi odgovor na pitanje hoće li od prvog dana iduće godine novi automobili biti povoljniji. Naime, trošarina na nove automobile od 1. siječnja 2021. počet će se obračunavati temeljem podataka dobivenih ciklusom WLTP (svjetski usklađen postupak testiranja za laka vozila) koji sa sobom nosi i objektivnije mjerenje potrošnje, pa samim time i izdašniju, do 30 posto veću emisiju CO2.

Oporezivanje

No, ne treba se bojati povećanja posebnog poreza na motorna vozila, iako se trošarina u Hrvatskoj već godinama, osim uz cijenu, veže i uz emisiju CO2. Europska komisija svojedobno je objavila preporuku da ovaj manevar ne bi smio negativno utjecati na oporezivanje vozila, a budući da bi to i bio slučaj, u Ministarstvu financija, odnosno u Carinskoj upravi, uskladit će trošarinske tablice s novonastalom situacijom.

image
Nove trošarine
Profimedia

Plan je da se porezno opterećenje smanji. Porezni razredi će se korjenito promijeniti, a jedan od poteza je ukidanje vrijednosne komponente pri naplati poreza na automobile do 200.000 kuna (od 2018. granica je na 150.000). To znači da će se za oko 80 posto automobila prodanih na našem tržištu trošarina obračunavati isključivo po emisiji CO2. Dosad oko 52 posto prodanih novih automobila nije ulazilo "u škare" vrijednosne komponente posebnog poreza na motorna vozila, a ovime je to povećano na 80 posto. Prevedeno, tri četvrtine novonabavljenih vozila više neće plaćati tu vrijednosnu, nego samo ekološku komponentu.

Kako će se navedene promjene odraziti na kupnju novih automobila u praksi, saznat ćemo uskoro. Zasad je samo poznato da se neće raditi o tektonskim promjenama, nego o blagim usklađivanjima, odnosno korekcijama aktualnih cijena. Prema sadašnjim projekcijama i informativnim izračunima, riječ je o nekoliko stotina kuna razlike, a u pojedinim slučajevima konačna cijena bit će manja za nekoliko tisuća kuna. No, sve navedene promjene vrlo bi lako mogle ostati fikcija. Naime, predloženim izmjenama ide se na ruku kupcima, ali posljednju riječ ipak će dati zastupnici, odnosno prodajni saloni koji će sami formirati konačnu cijenu.

image
Nove trošarine
CROPIX, Profimedia

Bezbroj benefita

Već godinama je jedan od glavnih utega domaćem tržištu uvoz rabljenih automobila koji debelo nadmašuju broj novih. Nove odredbe o trošarinama pružaju priliku da hrvatsko tržište krene u smjeru ozdravljenja, a posebno tu mislimo na starost voznog parka čija prosječna dob trenutačno iznosi 13 godina. Već četvrta izmjena trošarinskih pravila u mandatu ministra financija Zdravka Marića ovaj put bi trebala izazvati pozitivnu reakciju svih u lancu. Ako se, primjerice, trgovci odreknu mogućnosti povećanja cijena, nema sumnje da bi i kupci godišnjaka i dvije-tri godine starih polovnjaka onda radije investirali u novi automobil. Benefita bi bilo bezbroj, od većeg priljeva u državnu blagajnu do veće sigurnosti na cestama.

image
Nove trošarine
Profimedia

Novi početak

Kroničan problem starudija na cestama i uvoz isluženih rabljenih auta neće nestati preko noći, no ovo je prilika za novi početak. Prijedlog nove uredbe o izračunu posebnog poreza na motorna vozila objavljen je u e-Savjetovanju, a javna rasprava traje do 17. prosinca. Inače, Zakonom o trošarinama, koji je stupio na snagu lani, je regulirano da će Vlada u roku od dvije godine od stupanja na snagu uredbom odrediti visine trošarina na energente i ele. energiju.

Aktualna i nove cijene

image
Renault Clio
Renault

Renault clio 1.0 tce (69 ks)

120.300 kn

118.625 kn

image
VW Passat

VW passat 2.0 tdi (150 ks)

274.541 kn

270.035 kn

image
Suzuki Vitara
Suzuki

Suzuki vitara 1.4 hybrid

129.976 kn

130.941 kn

image
Škoda Octavia
Škoda

Škoda Octavia 2.0 TDI(115 ks)

196.052 kn

191.254 kn

image
Fiat 500
Marko Todorov/CROPIX

Fiat 500 1.2 (69 KS)

102.992 kn

103.447 kn

image
Mercedes S500
Mercedes

Mercedes S500

1, 175.980 kn

1, 164.455 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:17