OBJAVILI DETALJE

Novi Hyundai Ioniq 6 ima doseg od čak 610 kilometara i do 100 km/h ubrza za 5,1 sekundu

Doseg je stotinjak kilometara veći nego kod Ioniqa 5, a Hyundai je to postigao savršenom aerodinamikom s koeficijentom 0,21

2024. Hyundai Ioniq 6

 Hyundai

Dva tjedna nakon što je objavio prve fotografije novog Ioniqa 6, Hyundai je u javnost izašao i s (gotovo) kompletnim detaljima o ovom atraktivnom električnom modelu.

Osnovna izvedba Ioniqa 6 ima bateriju kapaciteta 53 kWh i stražnje smješten električni motor koji pokreće stražnje kotače. Hyundai još nije objavio snagu tog motora no za vjerovati je da će on imati (oko) 218 KS. Očekuje se vrlo niska potrošnja energije od samo 14 kWh na 100 kilometara što bi ovaj automobil učinilo jednim od najštedljivijih električnih modela na tržištu.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Kupcima će se također ponuditi verzija Long Range koja koristi 77,4 kWh bateriju i nudi doseg veći od 610 km po WLTP-u. To je čak stotinjak kilometara više od Ioniqa 5, a Hyundai je to postigao raznim trikovima za smanjenje potrošnje i savršenom aerodinamikom s koeficijentom 0,21.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Varijanta Long Range nudit će se s pogonima na stražnje i na sve kotače. Varijanta sa stražnjim pogonom trebala bi imati (oko) 218 KS, a verzija s dva motora i pogonom na sve kotače razvija 325 KS i velikih 605 Nm okretnog momenta. To je dovoljno da ubrzanje do “stotke” traje samo 5,1 sekundi.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Hyundai ističe i takozvani EV Performance Tune-up sustav koji vozaču omogućava da individualno namjesti tvrdoću upravljača, snagu motora, osjetljivost papučice gasa i druge parametre automobila.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Novi model podržava punjenje strujom napona 400 i 800 Volti što je za pohvalu jer jači napon je uglavnom za sada rezerviran uglavnom za skupe premium modele. To znači da će se Ioniq 6 moći puniti maksimalnom snagom do 350 kW i svoju bateriju od 10 do 80 posto napuniti za samo 18 minuta.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Još jedna interesantna funkcija je mogućnost isporučivanja struje iz baterije u mrežu. Tako Ioniq 6 može poslužiti i kao dio kućne solarne elektrane ali i izvor energije za vanjske potrošače tamo gdje nema pristupa strujnoj mreži, primjerice na izletu u prirodi.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Ioniq 6 je dugačak 486 cm, širok 188 cm i visok 150 cm. Međuosovinski razmak mu je čak 295 cm što garantira mnogo mjesta u unutrašnjosti. Unutrašnjost je minimalistički dizajnirana, a dominiraju digitalni instrumenti (12 inča) i središnji dodirni zaslon (12 inča) koji su smješteni u isto kućište te čine jednu cjelinu. Ispod središnjeg zaslona su dodatne komande.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Tu su i dva zaslona na lijevoj i desnoj strani koji zamjenjuju retrovizore. Posebno impresivno je ambijentalno osvjetljenje sa 64 boje i mnogim prozirnim elementima kroz koje se probija svjetlo. Tu je i funkcija Speed Sync Lighting kojom se povećava intenzitet ambijentalnog osvjetljenja s brzinom kretanja automobila.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Hyundai je u Ioniq 6 ugradio specijalna sjedala koja su oko 30 posto tanja od klasičnih što dodatno povećava ponudu prostora u unutrašnjosti. Kupci mogu odabrati i Relaxation Comfort sjedala koja se automatski namještaju u položaj idealan za opuštanje ili drijemanje dok je automobil na punjaču.

image

2024. Hyundai Ioniq 6

Hyundai

Proizvodnja novog Ioniqa 6 započet će tijekom ljeta, a na prvim će se tržištima ovaj model pojaviti do kraja godine. Cijena se još ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:50