NOVI ŽIVOT LEGENDE

NOVI RETRO SVE SNAŽNIJI: potvrđen povratak legendarnog Ferrarija 250 GTO, a evo i na koji način!

 
 Ares Design

Svatko tko je imao priliku prošetati halama Salona automobila u Parizu mogao je primijetiti jedan zanimljiv detalj. Naime, gotovo na svim izložbenim prostorima, osim modela koje ćemo voziti već sutra ili u bliskoj budućnosti, proizvođači nas nisu propustili podsjetiti na svoju prošlost i modele koje smo vozili nekad. Renault je tako izložio Renault 5 (prvi električni), Citroen nekoliko povijesnih primjeraka, kod Škode je kompletan prostor bio ukrašen podsjetnicima na nekadašnje nastupe na reliju, Alpine je također izložila originalni primjerak…

Ares Design

Primjera je više nego dovoljno jer u eri unificiranog dizajna i dijeljenja gotovo svega ispod lima, tim podsjetnicima na prošlost (oni koji je imaju) žele kod kupaca stimulirati emocije na nekada i na neke „bolje dane“ kad su „automobili još bili automobili s dušom“. Retro manija koja je zavladala krajem 90-ih u jednom je trenutku postala dosadna i predvidljiva pa su brojni pokušaji reinkarnacija kultnih modela pogašeni, zaključno s VW Bubom iduće godine koja se i dugo držala.

Ares Design

Nakon forsiranja futuristike, sada kao da je opet došlo vrijeme za prisjećanje na slavne modele i korijene pa smo doživjeli oživljavanje Forda GT40, prvog jaguara F-Type ali električnog, Porsche je pak izradio potpuno novi, stari 911 Turbo (993), a uz brojne ostale primjere korištenja povijessnog dizajna nanovim modelima, sva je prilika da ćemo na cesti dočekati i inkarnaciju kultnog Ferrarija 250 GTO, najvrjednijeg i najskupljeg model Ferrarija svih vremena! Nije šala, no ne iz Ferrarijevih hala već iz radionice karoserista Ares Design iz Modene. Ako se to ostvari, tada slobodno možemo kazati kako je „novi retro“ definitivno in.

Ares Design

Naime, nama malo poznatu tvrtka Ares Design pokrenuo je bivši šef Lotusa Dany Bahar čija i jest ideja oživljavanja najpoznatijeg Ferrarija svih vremena. Informaciju je pustio Robb Report kao i nekoliko službenih rendera budućeg 250 GTO za nepoznatog naručitelja. No u Aresu neće na tome stati već planiraju izradu od 10 primjeraka po cijeni od milijun eura po primjerku, a u cijenu je uključen i Ferrari F12 ili 812 Superfast koji bi poslužili kao osnova projekta.

Ares Design

To znači da će oživljeni 250 GTO pokretati atmosferski V12 motor od 740 ili 800 KS. Hoće li vodstvo Ferrarija imati negativnih komentara na ovaj projekt Aresa s obzirom kao je riječ o ikoni s propetim konjićem na nosu nije poznato, a za dodatnu informaciju, jedan primjerak Ferrarija 250 GTO navodno je prodan za 70 milijuna dolara koliko ga je platio David MacNeil šef WeatherTecha. Službeno, Ferrari 250 GTO trenutno je najskuplji automobil na svijetu s na aukciji postignutom cijenom od 48,4 milijuna dolara. Izrađeno je tek 36 primjerka ikad.

Ferrari

Po nama, povratak ovog automobila na cestu iz pogona Ares Designa bila bi sjajna priča, a koliko je Dany Bahar ozbiljan u tom naumu svjedoči njegova izjava kao će se 250 GTO našeg doba moći kupiti već za 12 mjeseci. Koje je vaše mišljenje, postoje li automobili koje nikad više ne treba reproducirati na novo ili je takav potez sasvim dobra priča?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:39