BURA NA OTOKU

Novi zakon razbjesnio Britance: Kazna od 9000 kuna za otvaranje vrata krivom rukom

Krajem mjeseca u Velikoj Britaniji na snagu stupa 49 izmjena koje bi trebale olakšati suživot na cestama
 Marcin Rogozinski/Alamy/Alamy/Profimedia

Krajem mjeseca u Velikoj Britaniji na snagu stupaju nova pravila kojima se povećava sigurnost sudionika u prometu.

Radi se o 49 dorada postojećeg zakona koje bi trebale olakšati suživot na cestama, no neke od njih izazvale su pravu buru na Otoku.

Jedna od najspornijih izmjena je kažnjavanje vozača automobila koji prilikom izlaska koriste 'krivu' ruku za otvaranje vrata, a predviđena kazna iznosi 1000 funti, odnosno oko 9000 kuna!

Novo pravilo je ustvari 'staro', a radi se o metodi 'Dutch Reach' nastaloj u Nizozemskoj 60-tih godina, koja se u pojedinim zemljama Europske unije odavno primjenjuje. U Nizozemskoj se o njoj uči u školama i na fakultetima, a primjenjuje se i pri polaganju vozačkog ispita.

Dutch Reach vozačima preporuča otvaranje vozačkih vrata desnom rukom, što tjera glavu i pogled prema retrovizoru i stražnjem dijelu automobila, eliminirajući mrtvi kut i omogućavajući potpunu vidljivost područja.

Dakle, vrata treba otvarati daljnjom rukom kako bi se tijelo zarotiralo i pogled iz automobila usmjerio preko ramena. Tako se lakše uočavaju pješaci, biciklisti i svi ostali sudionici u prometu.

image

'Dutch Reach'

Bicycle Network

Nizozemski zahvat nije glupost i svakako bi ga trebalo primjenjivati kod nas, posebno kada svakodnevno gledamo brojne vozače koji bezglavo otvaraju vrata automobila i istrčavaju na cestu.

Njime bi barem simbolično podigli nisku razinu kulture ponašanja na našim cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:50