OPASNOST U PROMETU

Novi zakon u Velikoj Britaniji: vozači ne smiju dotaknuti mobitel u automobilu, kazna 200 funti

Radi se i na tome da se većini kamera uz cestu omogući da snimaju unutar automobila i kažnjavaju sve one koji imaju mobitele u rukama
uparivanje mobitela
 BMW

Znamo da mnogi vozači nažalost masovno koriste mobitele u vožnji, a novi zakon u Velikoj Britaniji trebao bi tome stati na kraj. Naime, oni su dosad imali propis prema kojem je vozače bilo moguće kazniti ako su u vožnji razgovarali ili tipkali. Sada će to biti prošireno. Naime, od početka iduće godine aktualan će biti novi zakon o sigurnosti u prometu prema kojem vozač ne smije uopće dodirivati mobitel - primjerice kako bi fotografirao, pregledavao internetski preglednik ili radio neku drugu radnju. Tu spada i upisivanje lokacije u gps sustav na mobitelu. A kada smo kod navigacije, istu će biti dozvoljeno koristiti putem mobitela, ali bez korištenja ruku. Drugim riječima, isključivo uz glasovne naredbe ili uz uparivanje mobitela putem Apple Car Playa ili Android Auta.

Kazna pritom iznosi 200 funti uz 6 prekršajnih bodova. Trenutno se radi i na tome da se omogući većini kamera (a ako ste ikad vozili u Velikoj Britaniji znat ćete da je takvih mnogo!) da snimaju unutar automobila i kažnjavaju sve one koji imaju mobitele u rukama. Time bi se, kako tvrde, dodatno povećala sigurnost prometa, prenosi Daily Mail.

Crne brojke vezane uz nesreće uzrokovane korištenjem mobitela nisu se popravljale od 2010. godine unatoč tome što su vozila sve sigurnija. Ipak, novi automobili sve češće imaju mogućnosti uparivanja mobitela, a uz ovu najavu novih i većih kazni, za očekivati je da će se brojke mijenjati na bolje.

Izvor: Daily Mail

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2021 09:42