AKTUALNO

NOVITET Kia Picanto stigla na tržište s cijenom od 86.990 kuna

Na hrvatsko je tržište u klasu gradskih mališana stigao još jedan zanimljiv nov automobil – Kia Picanto
 Kia

Malena Kia izgleda ozbiljnije nego ikad, a dugačka je 360 centimetara. Usto, ima petera vrata i prtljažnik obujma velikih 255 litara te tri benzinska motora. Prvi kilometri koje smo odradili za volanom simpatičnog korejskog mališana pokazali su da je riječ o modelu koji svime, od solidnosti i kvalitete izrade do sigurnog ponašanja na otvorenoj cesti i okretnosti u gradu može biti potpuno dostojna konkurencija Volkswagenu Up, Renaultu Twingo i ostalim već poznatim modelima ove tržišne kategorije. Štoviše, jamstvom od sedam godina ih i nadmašuje. Ovo je treća generacija Picanta, koja je zanimljiva i tehnologijom koju nudi. Tako će bolje opremljene verzije imati mogućnosti bežičnog punjenja mobitela, integraciju pametnih telefona s platformama Android i Apple, 3D navigaciju, brojne opcije multimedijske povezivosti putem dodirnog zaslona…

Foto: Kia

U vožnji smo zamijetili i iznimno dobru zvučnu izolaciju, ugodnije materijale i živahne boje koji boravak čine ljepšim i unose vedriju atmosferu. Veći izbor mladenački orijentiranih boja, kao i dizajna naplataka, pripremljen je i za vanjštinu. Picanto vozi na novoj platformi osovinskog razmaka 240 centimetara i uz širi razmak kotača i dobro odmjeren volan ponaša se sasvim zrelo. Osnovni motor je otprije poznat, ali u mnogo komponenti poboljšan trocilindarski 1,0-litreni atmosferski benzinac MPi (67 KS).

Kia

Sasvim dobar motor za gradsku svakodnevicu sada ispuhuje samo 89 g/km C02 i takav će u osnovnoj opremi LX Active (ima klimu) koštati 86.990 kuna. Isti taj motor ima po prvi put u Picantu turboizvedbu T-GDI (100 KS) s kojom do stotke praši za 10,1 sekundi i postiže 180 km/h, a u ponudi je i četverocilindarski 1,2-litreni atmosferski benzinac (84 KS). Cijene za potonja dva motora zasad nisu poznate. Novost u izboru opreme je bogat sportski paket GT.

Kia

Stinger trn u oku Arteonu

Nakratko smo sjeli u impozantnu i 483 centimetara dugačku Gran Turismo coupe-limuzinu Stinger i stekli dojam da je riječ o vrlo atraktivnom modelu, novom dokazu da percepcija Kije kao proizvođača konfekcijskih modela definitivno postaje stvar prošlosti. Ovo je automobil čija će kombinacija luksuznog, elegantnog i sportskog zasigurno natjerati one s dubljim džepom da bace oko na Stinger. Alternativa novom Arteonu? Itekako… U prodaju dolazi u rujnu, a imat će i 2,2-litreni dizelski motor (200 KS). Uz osnovni stražnji pogon, imat će i integralni 4x4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00