BUDUĆNOST VEĆ DANAS

NOVITET: NISSAN IMx KURO predstavlja inteligentnu mobilnost u futurističkom kompaktnom crossoveru

 
 Fran Kurelac

Nissanov koncept IMx Kuro zamišljen kao atraktivni potpuno električni crossover doživio je svoju premijeru u Ženevi. Prošle godine je svjetsku premijeru imao na jesenjem Salonu automobila u Tokiju, no na tlo Europe je sada stigao ponešto drugačije stiliziran, s novom maskom, atraktivnijim alu naplacima te lakiran u tamno sivu boju. O konceptu pokazanom u Ženevi šef dizajna Alfonso Albaisa izjavio je kako se na konceptu i dalje radi, a kako su IMx-u s tek nekoliko manjih dorada naglasili njegovu crossoversku prirodu.

Foto: Carscoops, Nissan

Od ostalih novosti u odnosu na tokijski koncept, koncept IMx Kuro raspolaže integriranom Nissanovom tehnologijom B2V (Brain-to-Vehicle). Sama B2V tehnologija interpretira signale iz vozačeva mozga je u stanju ispravljati i poboljšavati reakcije vozača što samu vožnju čini još ugodnijom. Kada ovaj koncept stigne na ceste kao serijski model pokretat će ga par snažnih elektromotora smještenih na prednjoj i stražnjoj osovini ukupne snage 429 KS i 700 Nm, a zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta IMx Kuro bit će u stanju prijeći 600 kilometara s jednim punjenjem baterija.

Nissan IMx KURO concept vehicle exterior
Nissan

Usto, ovo se potpuno autonomno vozilo može samostalno parkirati te se samostalno spojiti na lokalnu električnu mrežu kad djeluje kao "virtualna" elektrana koja može proizvesti struju i vratiti je u mrežu. Zanimljivo je i u kabini gdje dominira OLED veliko digitalno intuitivno sučelje, a vozač može upravljati instrumentima pokretima zjenice oka i gestama ruku.

Nissan IMx KURO concept vehicle interior

„Naš konceptni crossover bez štetnih emisija IMx Kuro utjelovljenje je budućnosti naše vizije Inteligentne mobilnosti, a strategijom inteligentne mobilnosti Nissan želi promijeniti način na koji ljudi komuniciraju s automobilima, te način na koji će se automobili integrirati s društvom u bližoj i daljnjoj budućnosti" izjavio je Nissanov izvršni direktor odjela razvoja Jose Muñoz te pobliže objasnio ideju ovog koncepta koji bi u budućnosti mogao predstavljati izvedbu crossoverskog Leafa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:52